Taşımacılar: Girdi maliyetlerinin yüksek olması servis ücretlerini de etkiliyor

​Adıyaman'da taşımacılık yapan öğrenci servisleri ve kooperatifleri bir araya gelerek taşımacılığın sorun ve sıkıntıları hakkında değerlendirmede bulundu.

Adıyaman Şoförler Odası, Adıyaman Şehiriçi Servisçiler Kooperatifi ve Adıyaman öğrenci servisleri ve Personel Taşıyıcıları Derneği başkanları bir araya gelerek artan maliyetler ve taşımacılığın sorunlarına çözüm yolları aradı.


Salgınla birlikte ülke genelinde servisçiler olarak ciddi sorunlar yaşadıklarını belirten Adıyaman Şoförler Odası BaşkanıTurabi Bayır, "Biliyorsunuz ülkemiz pandemi döneminden geçti. Pandemi sonrası artan girdi maliyetleri şoför esnafını mağdur etti. Bugün bütün servisçilerle beraberiz. Minibüs şoförleri, öğrenci servisleri, şoförün, mal sahibinin, işletme sahibinin ne sıkıntısı, ne sorunu varsa onları tartıştık. Gerek belediye, gerek trafik, gerek jandarma, gerekse de ulaştırma olsun bu kurumlarla bizim firmaları veya esnafın ne sorunu varsa ne sıkıntısı varsa paylaştık. Bundan sonraki dönemde esnaf için omuz omuza vereceğiz." dedi.

"Kara taşımacılığı yapanlardan da ÖTV ve KDV alınmasın"


Turabi Bayır Adıyaman Şoförler Odası Başkanı

Girdi maliyetleri ve akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasının servis ücretlerini de etkilediğini belirten Bayır, "Türkiye'de taşımacılığın yüzde 96'sı kara taşımacılığıdır. Bunun geri kalanı hava ve deniz yoludur. Hava ve denizyoluna akaryakıt, ÖTV ve KDV alınmadan veriliyor. Fakat karayolu taşımacılığına yüksek maliyetlerle akaryakıt veriliyor. Bu durum haksız bir rekabete yol açıyor. Geçen yıl temmuz ayında mazot 6 lira bandınayken 2022 yılı ocak ayında 30 lirayı geçti. Şimdilerde ise 25 liraya dayandı. Sigorta üç katına, lastik ve yağ fiyatları şoför maaşları iki katına çıktı. Vergiler aynı şekilde zamlandı. Bizler de bundan dolayı zam yapmak zorunda kalıyoruz. Ama mümkün mertebe bizim yarınlarımız olan öğrencilerimiz için firma ve odalar olarak bir fayda sağlamak istiyoruz. Ama girdi maliyetleri yüksek olduğu zaman ister istemez bizim de fiyatlarımız yüksek geliyor vatandaşa." ifadelerini kullandı.

"Hükümetten beklentilerimiz var"


Adıyaman Şehiriçi Servisçiler Kooperatif Başkanı Yusuf Daşkol

Adıyaman Şehiriçi Servisçiler Kooperatif Başkanı Yusuf Daşkol, "Hükümetten beklentilerimiz var. Nasıl ki gemilerde indirim yapılıyorsa toplu taşımacılık yapan esnafımıza da bir indirim yapılması gerekiyor. Araç parçaları, sigorta, vergi ve diğer girdiler yükseldiği için biz de vergilere yansıtmak zorunda kalıyoruz. Taşımacılıkta kilometre bazlı çalışıyoruz. 0.3 kilometre arası 350 lira, 4 ile 10 kilometre arası 400 lira, 5 ile 10 kilometre arsına 450 lira fiyat vermişiz. Hostes parası için 75 lira bir ücret belirlemişiz. Gerçekten bu büyük bir rakam ama bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Mazot ve lastiğe gelen zamlar, araç zamları bunların hepsi ize yansıdığı zaman biz kıpırdayamıyoruz. Devlet çalışan araçlarımıza mazot indirimi yapmasını rica ediyoruz ve bekliyoruz." şeklinde konuştu.

"Esnafımızın para kazanması gerekiyor ki ayakta durabilsin"


Adıyaman Öğrenci servisleri ve Personel Taşıyıcıları Derneği Başkanı Ferhat Olgun

Adıyaman Öğrenci servisleri ve Personel Taşıyıcıları Derneği Başkanı Ferhat Olgun, "Servis ücretlerinin yüksek olması nedeniyle velilerimiz şikâyetlerinde haklı. Esnaf arkadaşlarımız da kendi açılarından haklıdır. Pandemi nedeniyle iki yıl sıkıntı içerisine girdik. Yedek parça, mazot, girdi maliyetlerin yüksek olmasından dolayı esnaf olarak mağduruz. Ama velilerimiz de daha ucuz bir ücretle öğrencisini göndermek istiyor. Durum bu şekildedir." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.