​Taziyelerdeki yemek adeti kaldırılsın

​Taziyelerdeki yemek adeti kaldırılsın

​Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde bir gelenek haline getirilen taziye yemeklerinin kalkması yönünde son dönemlerde görüşler artmaya başladı.

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Yeşilalıç köyü sakinleri, cenaze sahibi ailelerin çoğu zaman yeterli maddi imkâna sahip olamayacağını belirterek, taziyelerde yemek verme geleneğinin son bulmasını istiyor.

Yeşilalıç köyü olarak 10 yıla yakındır taziyelerde yemeklerin kaldırılmasıyla ilgili bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Ahmet Taç, amaçlarının halkın faydasına olmayan adetleri kaldırmak olduğunu söyledi.

Hazreti Muhammed'in uygulamalarından taziye yemeklerinin olmadığını belirten Taç, "Dinimizde, sünnette öyle israflı yemekler vermek yok. Bunlar örf, adet ve geleneklerdir. Bizler bu yanlışı kaldırmak için bir çalışmaya girdik. İnşallah bizler sonuna kadar çalışmalarımızın arkasındayız. Tabi her yerde de muhalefet olabilir. Köyümüzün çoğu bunun kaldırılmasından yana. Vatandaşlar daha önce birbirlerine yardım ediyordu ancak şu an öyle değil. Bazı vatandaşlar taziye yemeği için faizle bile para çekiyor ve yemek verebiliyor. Bundan dolayı bizler karşıyız ve bunun kalkmasını istiyoruz." dedi.

Köy imamı Enes Keleş ise bu adetin kaldırılması için bu yola baş koyduklarını söyledi. Keleş, "Müslümanların amacı Kur’an-ı Kerim ve sünnet-i seniyeye uymaktır. Bu yüzden taziyelerde sünnet gereği yemek vermeme kararı aldık. Rabbim inşallah bizim bu kararımızda daim eder. Peygamberimiz döneminde Hazreti Cafer’in bir yakını vefat eder. Hazreti Muhammed (sallallahualeyhivesellem)  buyurdular ki, 'Cafer’in acısını ikiye katlamayın.' Yani onun taziyesi için yardımda bulunun. Taziyelerde maksat şu olmalıdır: Taziye için uzakta gelen dost ve akraba olur. Bunlara taziye sahibinin kapı komşusu yemek konusunda yardımcı olur. Taziye sahiplerin zaten bir sorunu ve sıkıntısı var; ikinci bir sıkıntıya koymayalım. Artık örf ve adetlerimizi sünneti seniyyenin üstüne çıkarmaktan vazgeçelim." Dedi.

"Bu gibi örf ve adetlerden kurtulmalıyız." diyen Mahmut Kanatlı, "Bir yakınımız ölüyor ve bizler ölüyü bırakıyoruz gelen misafirlerin yemekleriyle uğraşıyoruz. Ölümüzün yanın da olmamız gerekirken yemek yapma telaşına giriyoruz. Çoğu taziyede verilen yemekler gösterişli olmuş durumda. Bunu kalkmasını istiyoruz. Durumu olmayan vatandaşlara belediye ya da başka yetkililer yardımda bulunabilirler." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.