​Tedbir alınmazsa Van Gölü Haliç'in eski haline döner

​Tedbir alınmazsa Van Gölü Haliç'in eski haline döner

​Bitlis’in Tatvan ilçesinde düzenlenen 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramında konuşan Tatvan Liman Başkanı Abdurrahman Aki, acil tedbir alınmaması halinde Van Gölü’nün, Haliç’ineski haline dönüşeceğine dikkat çekti.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı. Türkiye’nin en büyük feribotu olan İdris-i Bitlisi isimli feribot, Van Gölü’ne açıldı. Yüzlerce Tatvanlı aileleriyle birlikte feribotla Van Gölü turuna çıktı.

Van Gölü’ne açılan feribotta çeşitli etkinlikler yapıldı. Feribotla mavi Van Gölü’ne açılan çocuklar ise doyasıya eğlendi.

Kabotaj bayramının, Türkiye’nin egemenliği için önemli bir merhale olduğuna vurgu yapan Tatvan Liman Başkanı Abdurrahman Aki, gölün bilinçsizce kirletilmesine karşı uyarılarda bulundu.

Acil tedbir alınmaması halinde Van Gölü’nün 10 yıl sonra tamamen eski Haliç’e dönüşeceği tehlikesine dikkat çeken Aki, Van Gölü ile kıyısı olan belediyelerin, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeleri çağrısında bulundu. 

Aki, “Van Gölü, belki başka yerden göl olarak görülebilir. Ama Van Gölü, bu yörede yaşayan insanlar için kesinlikle bir deniz konseptindedir. Van Gölü’nün konsepti, Marmara Denizi ile eş değerdir. Ve aynı yönetmenlikle yönetiliyor.” dedi.

“Lütfen Van Gölü’nü katletmekten kurtaralım”

Van Gölü’nde yaşanan kirliliğe karşı çağrıda bulunan Aki, şunları söyledi:

“Burada önemli bir konuya değinmek istiyorum. Çocukluğumuzda kıyısında yüzdüğümüz ve pırıl pırıl bir suyu olan Van Gölü, bugün yarışmaların yapılmadığı ve yüzmenin gerçekleşmediği çok kirli bir alan haline gelmiş durumdadır. Eğer biz bu konuda acil tedbirler almazsak, Van Gölü 10 yıl sonra maalesef tamamen Haliç’in eski durumunda olur. Türkiye’nin geleceğiyle alakalı önemli olan bu bölgedeki yerin, artık bakılamaz hale geleceğini söylüyorum. Bu konuda buradan sesleniyorum, ‘Lütfen Van Gölü’nü katletmekten kurtaralım.’ Van Gölü kıyısındaki yerleşim alanlarının yöneticileri, özellikle belediye başkanları, gölün kirletilmesine karşı acil önlem alsınlar. Van ve Tatvan’daki iki belediye başkanına sesleniyorum. ‘Lütfen gölümüzü kirletmeyelim, Ahlat, Adilcevaz, Tatvan, Gevaş, Erciş, Muradiye belediye başkanları, halkımızla birlikte gölün kirlilikten kurtarılması için harekete geçsinler.’ Kabotaj ve Denizcilik bayramımıza katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum.”

Kabotaj ve Denizcilik bayramının tarihi sürecini ve önemini dile getiren Van Gölü Feribot İşletmesi Müdürü Yılmaz Şimşek ise “1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren, 8015 sayılı kabotaj kanunuyla Türkiye limanları ve sayıları arasında, yük ve yolcu taşımacılığında kılavuzluk hizmetlerinin bundan böyle Türk vatandaşlarıyla Türk bayrağını taşıyan gemiler ile yapacağı hükme bağlanmıştır. Yaklaşık 350 yıldır yabancılara tanınmış kapitülasyonlar sona ermiştir. Van Gölü feribot müdürlüğümüz, sahasında kurulmuş olan tersanede 50 vagon taşıma kapasitedeki feribotun yapımına başlanmıştır. Sultan Alparslan ile İdris-i Bitlisi isimli feribotların yapımı tamamlanarak, Tavan ve Van arasında düzenli sefer yapmaya devam etmektedir.” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.