Telaffuz edilmeyen yemin bağlayıcı sayılır mı?

Telaffuz edilmeyen yemin bağlayıcı sayılır mı?

Fetva Kurulu, bir kimsenin telaffuz etmeksizin kendi içinden geçirerek yemin ederse veya adakta bulunursa düşündüğü şeylerin bağlayıcılığının olmadığını belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Telaffuz edilmeyen yemin bağlayıcı sayılır mı?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Yeminin gerçekleşme şartlarından biri de telaffuz edilmesi yani dil ile söylenmesidir. Dolayısıyla bir kimse telaffuz etmeksizin kendi içinden geçirerek yemin ederse veya adakta bulunursa düşündüğü şeylerin bir bağlayıcılığı olmaz. Menfi düşünceler veya kişinin kendi içinden geçirdiği yemin ve benzeri sorumluluk gerektiren davranışlar sözlü veya fiili olarak gerçekleştirilmediği sürece kişiyi Allah katında sorumlu kılmaz. Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurmuştur: Allah, dilleri ile söylemedikçe yahut fiiliyata dökmedikçe ümmetimi, gönüllerinden geçirdikleri şeylerden dolayı sorumlu kılmaz (Buhârî, Eymân 14, No: 6664; Müslim, İmân 201, No: 127).

Fakihlerin çoğunluğuna göre yemin eden kimse sağır değilse sadece dilini ve dudaklarını hareket ettirmekle yetinmez, asgari düzeyde dahi olsa kendisine işittirir. Aynı hüküm namaz içerisindeki kıraat için de geçerlidir. İşitme kaybı olanların sadece dudaklarını hareket ettirmeleri kâfidir (el-Mevsûatu'l-Fikhiyyetü'l-Kuveytiyye VII, 266-267)."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler