Temiz Toplum Derneği Başkanı Bilal Ay: "İntihar kişisel değil, toplumsal zafiyettir"

Temiz Toplum Derneği Başkanı Bilal Ay: "İntihar kişisel değil, toplumsal zafiyettir"

​Toplumda artan intihar olaylarına ilişkin konuşan Ay, yaşanan intihar vakalarının kişisel değil toplumsal sorunlardan kaynaklandığını söyledi.

İntiharın genellikle depresyonla ilişkisi olduğunu belirten Ay, madde bağımlılığından istismara, ekonomik sorunlardan, bir yakınını kaybetmeye kadar birçok sebebin kişileri intihara sürükleyebileceğine dikkat çekti.

Depresyonun da bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Ay, bunun tedavi edilebileceğini, tedavi edilmediği takdirde intihara sürükleyebileceğini hatırlatan Ay, "Depresyondaki kişi; genellikle umutsuz hisseder, çaresiz hisseder, madde ve alkol kullanımına yönelebilir, suçlu ve utangaç hissedebilir, dürtüleriyle hareket edebilir, tanınmayacak kadar kişiliğinde değişiklik meydana gelebilir. Bu noktada çevrelerinde bu tarz eğilimler gösteren birilerini gördüklerinde herkesin dikkatli davranması gerekir. Yargılamak yerine yardımcı olmaya gayret etmesi gerekir." diye konuştu.

İntihar edenlerin, yüzde 75’inin intihara kalkışabileceğine ilişkin çeşitli belirtiler gösterdiğini söyleyen Ay, "Eğer kişide böyle bir eğilim gözlemlerseniz mutlaka ciddiye alın. Ona destek olun. Söylediği her şeyi ciddiye alın. Onun konuşmasına izin verin. İntihar duygularına neyin sebep olduğunu öğrenmeye gayret edin. İntihar için bir araç gereci kullanmaktan bahsediyorsa ona erişimini engelleyin. Okulda ise öğretmenlere, çocuk ya da genç ise ebeveynlerine, yetişkin ise sevdiklerine, ailesine haber verin. Mutlaka bir uzman desteği alması için çaba sarf edin. İntihar duyguları gelip gidebilir takipte kalmaya gayret edin." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.