“Terzilik yok olmayla karşı karşıya”

“Terzilik yok olmayla karşı karşıya”

Bingöl’ün Genç ilçesinde yarım asırdır terzilik yapan Mahmut Dinler, son zamanlarda insanların terziliğe yönelmediğini bu yüzden de terziliğin yok olmakla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Terziliğin yok olmaya yüz tuttuğunu dile getiren Genç ilçesinin yarım asırlık emektar terzilerinden Mahmut Dinler, bunun en büyük sebeplerinden birinin de tekstil sektörünün gelişmesiyle halkın hazır giyime yönelmesi olduğunu söyledi.

Bir zamanların gözde mesleklerinden olan terziliğin hazır giyime yenik düştüğünü belirten Dinler, terzilik mesleğine ilginin azaldığını, mesleği sürdürecek çırak bulmakta zorlandıklarını anlattı.

“Geçmiş yıllarda terzi en iyi mesleklerden biriydi”

49 yıldır terzilik yaptığını belirten Dinler, “Benim hayatım terzilik ile geçti. Eski yıllara baktığımız zaman terzi mesleği en iyi mesleklerden biriydi. Ama artık gün geçtikçe terzi işi tamirat işine dönüyor. Eski zamanlarda hazır takım elbiseler yoktu ve ondan dolayı kumaş getirip el emeği göz nuru ile takım elbiseler dikiyorduk. Ama terzi mesleği yaklaşık 20 yıldır ne yazık ki düşmüş ve artık kimse takım elbise diktirmiyor.” dedi.

“Tekstiller terzileri olumsuz etkiledi"

Tekstil atölyelerinin yaygınlaşması ile beraber terzi mesleğinin durma noktasına geldiğini savunan Mahmut Usta, “Terzi mesleğinin düşme sebebine baktığımız zaman maddiyattan da kaynaklandığını görüyoruz. Günümüzde açılan tekstiller terzileri çok etkiledi. Eskiden tekstil yoktu terzi işi çok iyi idi. Hatta biz eskiden bayrama yaklaşık bir buçuk ay kala sipariş çok olduğundan dolayı yetiştiremiyorduk ve sipariş almıyorduk. Önceden biz iş yerlerimizde 6-7 tane çırak ile sabaha kadar çalışıyorduk ama artık tek başımıza çalışıyoruz ve saat 20.00 olmadan iş yerini kapatıyoruz.”şeklinde konuştu. (Nihat Kanat - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler