Tigray bölgesindeki açlık ve sağlık sorunları felaket boyutlara ulaştı

UNICEF, WFP ve WHO; Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray bölgesindeki gıdaya erişim ve geçim koşullarının çok zorlaştığını ve kıtlık riskinin yakın olduğu konusunda uluslararası topluma uyarıda bulundu.

UNICEF, BM Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO); gıda, geçim yardımı ve diğer hayat kurtaran müdahaleler ölçeklendirilmediği, engelsiz erişim garanti edilmediği ve düşmanlıklar sona ermediği sürece, kıtlık riskinin yakın olduğu Tigray bölgesindeki durumun son derece endişe verici bir düzeye ulaştığı konusunda uyarıda bulundu.

WFP, Tigray'daki mevcut durum hakkında "Gıda güvenliği yüzünden insanların şimdiden ölmeye başladığı bir felaketin yakınlaştığını" bildirdi.

BM yardım kuruluşları, dramatik akut gıda güvensizliğinden muzdarip olan Kuzey Etiyopya'daki Tigray halkına acilen "engelsiz erişim" çağrısında bulunurken, WHO ise, durumu "halk sağlığı acil durumu" olarak özetledi.

"Tigray'da gıdaya erişim konusunda güvenlik sorunu var"

WFP Acil Durum Koordinatörü Tommy Thompson, "Tigray'da mutlak bir kriz durumu hâkim. İnsanların ölmeye başladığı felaket bir gıda güvenliği durumu var." dedi.

Thompson, Tigray'daki durumu; halka gerekli yardımları ulaştırmayı ve iş yapmayı engelleyen bir kriz olarak değerlendirerek "Hepimizin içinde çalıştığı inanılmaz derecede tehlikeli bir ortam var." dedi.

Thompson, "Şu ana kadar 8 insani yardım görevlisi öldürüldü. Her gün, sahip olduğumuz ekipler, STK'lar, ortaklar, kuzeyde faaliyet göstermeye çalışan herkes kendilerini zorluyor. Kontrol noktaları giderek daha düşmanca davranıyor. Bu kontrol noktalarının bazılarında hak sahiplerine ulaştırmak için gönderilen yardımlar yağmalandı." dedi.

"33 binden fazla çocuk yüksek ölüm riski altında"

WFP, sahada erişim izni verilmesi halinde önümüzdeki haftalarda 2 milyon 600 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Yayımlanan en son "Entegre Gıda Güvenliği Aşaması Sınıflandırması" (IPC) analizine göre, Tigray bölgesinde 350 binden fazla insan zaten felaket koşullarıyla karşı karşıya.

UNICEF Sözcüsü James Elder, "Giderek daha fazla sayıda küçük çocuk ve bebek kötü beslenme nedeniyle hastalığa yakalanma ve potansiyel ölüme tehlikeli bir şekilde yaklaşıyor." dedi.

Beslenme, sağlık ve temiz su desteği sağlamak için ortaklara birlikte çalıştıklarına vurgu yapan UNICEF; "Güvenlik nedeniyle erişilemeyen bu bölgelerde tahmini olarak 33 binden fazla ağır yetersiz beslenen çocuk yüksek ölüm riski altında." saptamasında bulundu.

Feci koşullarla karşı karşıya olan insan sayısı nüfusun yüzde 20'sine karşılık geldiğini belirten UNICEF Sözcüsü Elder, "Bu noktada terminolojiyle oynamayalım. İnsanlar ölüyor, bu insanlar kıtlık benzeri koşullarla mücadele ediyor, bu insanlar açlıktan ölmeye başlıyor." dedi.

Tüm yıl boyunca tahıl ekim sezonu için kritik bir ay olan haziran ayında, insanlar ekim yapamadığı için akut gıda güvensizliğinin şiddetinin eylül ayına kadar artması bekleniyor.

UNICEF, 2021'de Tigray'da ciddi derecede zayıflama nedeniyle tedaviye ihtiyaç duyan yaklaşık 56 bin çocuktan 33 bininin erişim garanti edilmezse ölmesinin beklendiğini açıkladı.

"Bölgedeki kriz sadece gıda güvenliğinden kaynaklanmıyor"

UNICEF Sözcüsü, "Tehlike çanları çalıyor. Şu anda on binlerce çocuk için gerçekten gerçek bir ölüm riski var." dedi.

Bölgeki krizin yalnızca gıda güvensizliği sınırlı olmadığını kaydeden Sözcü Elder, aynı tehlikenin temiz suya erişim, sanitasyon (Halk sağlığı koşulları) ve sağlık hizmetlerinde de yaşandığına dikkat çekti.

Yardımların savaşan taraflarca geri çevrildiğini aktaran WHO Sözcüsü Margarete Harris, "Anahtar sözcük… erişim, erişim, erişimdir. Ekiplerimiz var ve hazırdırlar. Beslenme, sağlık hizmeti ve tüm hizmetleri sağlayabilecek ortaklarla birlikte çalışan mobil kliniklerimiz var." dedi.

Devam eden çabaların bir parçası olarak, WHO'nun 5 yaşın altındaki çocuklar için bir kolera aşısı kampanyası başlattığını belirten Harris, "Durum bir halk sağlığı krizi. Açıkça belgelendiği üzere şiddetli akut yetersiz beslenme bir halk sağlığı acil durumudur. Yetersiz beslenen çocukların bulaşıcı hastalıklardan herhangi birine yakalanma ve zatürre, ishal, sıtma ve kızamık gibi bunlardan ölme olasılığı daha yüksektir." dedi.

Entegre Gıda Güvenliği Aşaması Sınıflandırması (IPC) raporuna göre, Tigray'daki açlık ve sefaletin temel nedeni; merkezi hükümet güçleriyle Tigray Halk Kurtuluş Cephesi arasında, geçen Kasım ayından itibaren başlayan çatışmalar.

Çatışmaların, kitlesel göçlere neden olduğu ve geçim kaynaklarının yaygın şekilde yok olmasına yol açtığı belirtiliyor.

Tigray Bölgesi

Tigray Bölgesi, Etiyopya'nın 11 yönetim bölgesinden birisidir.

Ülkenin kuzeyinde yer alan bölgenin başkenti Mekelle şehridir.

Bölgede çoğunlukla Tigrinya konuşulmaktadır.

Yüzölçümü 50.078 kilometrekaredir. 2005 yılı resmi nüfusu 4 milyon 335 bin olarak kayda geçilmiştir.


Tigray bölgesindeki açlık ve sağlık sorunları felaket boyutlara ulaştı

Tigray bölgesindeki açlık ve sağlık sorunları felaket boyutlara ulaştı

Tigray bölgesindeki açlık ve sağlık sorunları felaket boyutlara ulaştı

Tigray bölgesindeki açlık ve sağlık sorunları felaket boyutlara ulaştı

Tigray bölgesindeki açlık ve sağlık sorunları felaket boyutlara ulaştı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.