TOFAŞ işçi çıkarmaya devam ediyor

TOFAŞ işçi çıkarmaya devam ediyor

TOFAŞ’ın performans düşüklüğü gerekçesiyle işten çıkardığı işçiler, işten çıkarılma sebeplerinin gülünç olduğunu söyleyerek duruma tepki gösterdiler.

Türk Metal-Sen'e bağlı olarak Bursa'da çalışan Renault işçileri 14 Mayıs 2015 Perşembe gecesi ücretlerinin iyileştirmesi talebiyle eylem yaparak vardiyaya başlamamış, ertesi gün TOFAŞ işçileri de benzer gerekçeyle eylem yaparak üretimi durdurmuştu.

Türk Metal-Sen’e bağlı işçilerin Bosch fabrikasında MESS ile yapılan toplu sözleşme sonucunda kendilerinden daha yüksek oranda zam aldıklarını iddia eden işçilerin eylemi yan sanayi fabrikaları Coşkunöz, Mako ve Ford’a da yayılmıştı. Eylemlerde 12 binin üzerinde işçinin iş bıraktığı belirlenmişti.

Söz konusu olaylardan sonra belirli aralıklarla sürekli işçi çıkaran TOFAŞ fabrikası yine onlarca işçiyi ‘performans düşüklüğü’ gerekçesiyle işten attı.

İşten çıkarılanlar işten atılma gerekçesini gülünç olarak değerlendirerek söz konusu duruma sert tepki gösterdi.

İşten atılanların bağlı olduğu Çelik İş Sendikası Genel Teşkilatlandırma Uzmanı İbrahim Gürkan, bugüne kadar yüzlerce üyelerinin işten çıkarıldığını son çıkarılanların haricinde birçoğuna da tazminatın ödenmediğini belirtti.

En son 8 Ağustos’ta 14 üyelerinin işten çıkarıldığını kaydeden Gürkan, diğer sendikalara bağlı onlarca işçinin de işten atıldığını dile getirdi.

Anayasal hak olan sendika seçme özgürlüklerinin çeşitli bahaneler sunularak sabote edilmeye çalışıldığını ifade eden Gürkan, işten çıkarılan işçilerin 15 Temmuz’dan bu yana vatan ve millet aşkıyla darbe karşıtı gösterilere katıldığını ve böyle bir zamanda işten atılmalarının manidar olduğunu belirtti.

“16 yıl yüksek performans sergileyen biri düşük performans bahanesiyle işten çıkarıldı”

Çalışanlar hakkında her yıl performans değerlendirilmesi yapıldığını belirten Gürkan, “Bu fabrikada 16 yılını harcamış Kadir abimiz hakkında performans düşüklüğü notu verilmiş. Yani 16 yıldır yüksek performansla çalışmış fabrikada ustabaşı ve operatörlük görevlerini yüklenmiş biri için düşük performans notu verip işten çıkarmak çok manidar ve komiktir.”diye konuştu.

“Her akşam darbe karşıtı gösterilere giden arkadaşlarımızın işsiz kalması kabul edilir değil”

Darbe karşıtı gösterilere katılan iş arkadaşlarının böyle bir zamanda işsiz kalmasının kabul edilebilir olmadığını söyleyen Gürkan, “Böyle bir zamanda bunu dile getirmek bile belki çok hoş değil ancak özellikle cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Bu insanlar cumhurbaşkanımızın bir çağrısıyla sokaklara döküldüler ve sabahlara kadar meydanlarda kaldılar bu durumu lütfen görsünler. Ve TOFAŞ’ta yaşanılan bu durum ilk defa olmuyor.” şeklinde konuştu.

“Beklenen altı performans notu bana ve arkadaşlarıma en büyük haksızlıktır”

16 yıl boyunca TOFAŞ’ta çalışan Kadir Güneş, cep telefonuna gelen bir mesajla performans düşüklüğü gerekçesiyle iş akdinin feshedildiğini öğrendiğini kaydetti.

Beklenen altı performans notunun gerekçe gösterilerek işten çıkarılmalarının kendisine ve diğer arkadaşlarına yapılan en büyük haksızlık olarak değerlendiren Güneş, “En kısa zamanda bu yapılan yanlıştan dönüleceğine inanıyorum. Çünkü benim karşıma çıkıp da bunu bana ispatlayacak bir belgeleri olduğuna inanmıyorum.” ifadelerini kullandı.

“İnsan kaynaklarının yapmış olduğu baskı nedeniyle kötü performans olarak gösterildi”

10 yıldır TOFAŞ’ta çalışıp şimdi işten çıkarılan Erol Aysan da haksızlığa karşı durdukları için işten çıkarıldıklarını vurguladı. İşte çıkarılma sebeplerinin tamamen sendikal olduğunu belirten Aysan, “Çünkü bizim iş yerindeki performansımız işveren vekili niteliğindeki formen ve yeterelerimiz tarafından değerlendiriliyor. Fakat işverenin insan kaynaklarının yapmış olduğu baskı nedeniyle kötü performans olarak gösterildi. Bunu da kanıtlamaya hazırız. Her şekilde performansımız en üst noktadaydı her zaman.” ifadelerine yer verdi.

“Bu gerekçe tamamen bir komedi…”

2007 yılından beri TOFAŞ’ta çalışan Zeki Kırlak, ise işten çıkarılma gerekçesinin gülünç olduğunu ifade etti.

Kırlak, “Çünkü kendi elimle doldurmuş olduğum  beklenen üstü performans insan kaynaklarında yapılan kalem oyunuyla, beklenen altı seviyeye çekildi. Bu seviye daha önceki yıllarda savunma sebebi olmazken bu sene savunma alınma sebebi oldu. Bizim de işten çıkarılma sebebimiz oldu. Kendi elimle doldurdum diyorum.  Onlar zannediyor ki bu iş burada biter. Bence bitmez çünkü Hakk tarafında bir mahkememiz daha var.”şeklinde konuştu.

9 yıl önce TOFAŞ’ta çalışmaya başladığını ve yaklaşık 10 yıldır burada çalıştığını kaydeden Bora Coşkun da “Yaklaşık 10 yıldan beri yüksek olan performans nasıl oldu da bu sene düştü? Sırf biz fabrikanın istediği sendikaya geçmedik diye bizim performansımızı düşürüp bir kısa mesajla bizi işten attıklarını zannediyorlar. Ama bu kadar kolay değil bizi işten atmak. Tazminatlarımızı aldığımız zaman bütün TOFAŞ yönetimi ve Türk Metal Sendikası yöneticileriyle yüz yüze görüşeceğiz. Bir de benim bu düşük olan performansımı fabrika yönetimi gelsin mahkemeyle mi bilirkişiyle mi geliyor,  gelsin performansımın düşüklüğünü ispatlasın.” dedi.

“İmalatta çalışırken su içmeye dahi gidemiyoruz ancak ‘performansınız düşük’ deniyor”

İmalatta çalışırken su içemeye dahi gidemediklerini belirten Coşkun, “Araba fabrikalarında, otomotiv sektöründe bu iş böyledir. Kesinlikle su içmeye dahi iş bırakıp gidemezken nasıl oldu da 10 yıldır yüksek olan performans bu sene düşük çıktı. Ama bu kimsenin yanına kalmayacak, onlar bizim hakkımızı yediler, bizde gerek kanuni yoldan ondan sonra kanuni olmayan yollarla açık açık hakkımızı arayacağız.” şeklinde konuştu. (Zeki Aras- İLKHA)
















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.