Toprağı değerlendiriyorlar

Toprağı değerlendiriyorlar

Adıyaman Üniversitesi, külliyelerdeki inşaat çalışmaları esnasındaki hafriyat işlemlerinde yüzeydeki verimli toprağı ayrı alıp değerlendiriyor.

Adıyaman Üniversitesi, külliyelerdeki inşaat çalışmaları esnasındaki hafriyat işlemlerinde yüzeydeki verimli toprağı ayrı alıp, sonrasında peyzaj çalışmalarında değerlendiriyor.

Üniversitenin külliyelerindeki inşaat alanlarındaki hafriyat çalışmaları öncesi yüzeyde bulunan 20-50 cm derinliğindeki verimli toprak (A Horizonu) iş makineleriyle itinayla toplanarak önce Verimli Toprak Değerlendirme Merkezimizde (VTDM) bekletilip ardından da peyzaj alanlarında yapılacak olan çalışmalarda kullanılıyor.

Besi elementleri bakımından oldukça zengin olan A horizonunu yani üst tabaka verimli topraklar, ülkemizin çoğu bölgesindeki inşaat alanlarında heba edilirken üniversitede ise bitkilerin daha verimli olması için uzman bir ekip tarafından değerlendiriliyor.

İnsanların bina yapmak için toprağı kaldırdığını bununla birlikte erozyon ve toprak kaybını önlemek amacıyla çalışmalar yürüttüğünü belirterek üniversitede uygulanan çalışmanın önemine değinen Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, "Ülkemizin birçok noktasındaki inşaat alanlarında toprağın en üst kısmı dediğimiz A horizonu heba ediliyor. İnsan eliyle yapılan bu kaybı önlemek ve üniversitemizdeki bitki verimliliğini artırmak amacıyla böyle bir çalışma başlattık. 2011 yılından beri, üniversitemiz içerisinde yapılan inşaat çalışmaları öncesinde yüzeyde bulunan 20 ila 50 santimetre arasındaki verimli toprağı alıp önce Verimli Toprak Değerlendirme Merkezimizde bekletiyor, ardından da peyzaj çalışmaları yapılacak olan alanlarda kullanıyoruz." dedi.

A Horizonu toprakta hayatın olduğu katmandır

Toprağın en üst kısmındaki verimli toprak yani A horizonu ile ilgili olarak bilgi veren üniversitenin Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı Park, Bahçe ve Peyzaj Düzenleme Birimi yetkilileri şu ifadelere yer verdi: "A horizonu toprağın en üst kısmıdır. A katmanı, canlılık olaylarının en yoğun olduğu kısımdır. Bitki köklerinin önemli bir kısmı, mikroorganizmalar ve solucan vs. gibi canlılar daha çok bu katmanda bulunur. Bu katmandaki tuz ve kireç gibi materyaller, yağışlarla alt katmanlara taşındığı için A horizonuna yıkanma katmanı da denir. Organik maddelerin karışması nedeniyle renginin genellikle koyu olduğu ve yıkanmanın gerçekleştiği horizondur. Yıkanmaya bağlı olarak bu katmandaki kil gibi maddelerin bir kısmı taşınmıştır. Buradaki çözülme ve ayrışma olayları sonucunda toprak oluşum sürecini tamamlamıştır. Bu katman mikroorganizma, solucan, karınca ve benzeri canlıların yaşadığı katmandır. Bitki kalıntılarının toprağa karışması nedeniyle humusça zengindir. Tarımı yapılan ürünler bu katmanda yetiştirilir. Kalınlığı değişken olup bir kaç santimetreden yüzlerce metre kalınlığa ulaşabilir."

İLKHA





Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.