Toprak-Bitki Analiz Laboratuvarı çiftçilere hizmet veriyor

Toprak-Bitki Analiz Laboratuvarı çiftçilere hizmet veriyor

​Bingöl Bingöl Üniversitesi bünyesinde kurulan Toprak-Bitki Analiz Laboratuvarı, çiftçilere hizmet veriyor.

Bingöl Üniversitesi Toprak-Bitki Analiz Laboratuvarı, gerek Bingöl’den gerekse çevre illerden gelen çiftçilere hizmet veriyor.

Laboratuvarın bölge geneline hizmet verdiğini söyleyen Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Demirkıran, bölge çiftçisinin toprak-bitki-su analizlerini yapıp ve bu analizlere göre toprak verimliğini ortaya çıkarıp çiftçiye faydalı olmaya çalıştıklarını ifade etti.

Çiftçilerin yetiştirdikleri ürünlerin daha verimli olması için çalışmalarını yürüttüklerini belirten Demirkıran, "Bu kapsamda pilot üniversite seçilen üniversitemizin yöredeki mikro havzalarımızın topraklarının verimliliğini ve kalitesini ortaya çıkararak bölgemizin zirai potansiyelini katkı sağlıyoruz." dedi.

Laboratuvarın çalışmaları hakkında bilgi veren Öğretim Üyesi Dr. Yasin Demir ise Toprak-Bitki Analiz Laboratuvarlarının Yetkilendirilmeleri ve Denetimleri Genelgesi (2009/1) kapsamında 2012 yılında kurulduğunu ve çalışmalarına eksiksiz olarak devam ettiğini ifade etti.

Toprak-Bitki Analiz Laboratuvarı’nın Tarım ve Orman Bakanlığınca yetkilendirilmiş ilk ve tek laboratuvar olması açısından önem arz ettiğini ifade eden Demir, "Bunun yanında laboratuvarımız Elazığ, Muş, Tunceli ve Bingöl İllerinde kamu bünyesinde faaliyet gösteren tek laboratuvar olma özelliğini taşımaktadır. Bu laboratuvarda çiftçilerimizin topraklarının tahlilleri yanında her türlü toprak-bitki analizleri ve değerlendirmeler yapılmaktadır. Daha önceleri ilimizde Toprak-Bitki Analiz Laboratuvarı olmadığından dolayı çiftçilerimiz, komşu illerdeki özel laboratuvarlara topraklarını analiz için göndermekteydiler. Ancak 2012 yılından beri çiftçilerimiz ihtiyaçları olan toprak ve bitki analizlerini başka illere gitmeden laboratuvarımızda yapmaktırlar." diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.