Trafikte kazaların önüne geçmede eğitim ve denetimin rolü

Trafikte kazaların önüne geçmede eğitim ve denetimin rolü

Doğu Anadolu Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Kenan Çetin, son zamanlarda yaşanan trafik kazaları, nedenleri ve bunların tedbirlerinin neler olduğu hususunda açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de son zamanlarda sıklıkla yaşanan ve her geçen gün sayısı artan trafik kazaları, can almaya devam ediyor.

Araç kullanırken trafik kurallarına uymayan ve herhangi bir tedbir almayan araç sürücüleri trafikte kazalara yol açıyor.

Kazalara sebebiyet veren durumların ve ihmalkârlıkların neler olduğu hakkında konuşan Doğu Anadolu Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Kenan Çetin, sürücülere bazı tavsiyelerde bulunarak trafikte daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Çetin, trafiğin en önemli şartlarından birinin eğitim ve denetim olduğuna dikkat çekti.

"Kazaların yüzde 88’i sürücü kusurlarından kaynaklanıyor"

Trafikte kazaların önüne geçmek için eğitimin önemine dikkat çeken Çetin, "Kazaların yüzde 88’i sürücü kusurlarından kaynaklanıyor. Bunların önlemini nasıl alacağız? Bunların önlemi eğitim ve denetimdir. Sürücülerimizin iyi eğitim almaları lazım. İlimizde çok büyük ölümlü kazalar olmuyor ama tedbirlerimizi almamız lazım. Bunlar için eğitim ve denetim şart. Bununla ilgili sürücülerimize bir seslenişte bulunmak istiyorum: Sürücülerimizin bir kere kurallara uymaları lazım. Çünkü kurala uymayan sürücü zaten sürücü değildir." ifadelerini kullandı.

"Sürücülerimiz yaya geçitlerinde yayalara öncelik hakkı vermiyor"

Trafik adabının çok önemli olduğunu dile getiren Çetin, "İlimizin Erzurum Caddesi üzerinde yaklaşık 6-7 tane okul var. Bunların 1-2 tanesi ilkokul, diğerleri de lise. Okulların dağılma saatlerinde sürücülerimiz yaya geçitlerinde yayaya öncelik hakkını vermeleri gerekirken bunu yapmıyorlar. Okul taşıtları, okul servisleri, okul servis sürücülerinin Halk Eğitim tarafından veya Trafik Müdürlükleri tarafından eğitime alınmaları lazım. Zira bu sürücüler yaş ortalaması 7 ile 15 arasındaki öğrenci taşıyorlar. Ve bu sürücülere eğitimlerini Sürücüler Konfederasyonu, Trafik Daire Başkanlığı, Şoförler Cemiyeti verebilir ya da biz verebiliriz. Bununla ilgili ben sürücülerimizden biraz daha dikkatli olmalarını istiyorum. Eğitim çok önemli. Trafiğin en önemli şartlarından biri eğitimdir. Yani öyle ben ehliyet aldım, hemen araç kullanayım, trafiğe çıkayım... bu olmaz. Önce bir eğitim almaları lazım ve trafik adabını yerine getirmeleri lazım. Trafikte hoşgörü bir adaptır, o adapla da araç kullanması lazım." dedi.

Okul servisi kullanan sürücülere seslenen Çetin, "Lütfen trafik kurallarına uyun, trafik tanzim kurallarına, trafik ışıklarına uyun. Sizin okul geçitlerinde hız sınırınız 30 olması gerekirken 50 ile, 60 ile bu yollarda araç kullanmayın." şeklinde konuştu.

"Alkollü araç kullananların cezaları caydırıcı olmalı"

Alkollü araç kullanılmasının önüne geçmek için daha caydırıcı cezaların olması gerektiğini söyleyen Çetin, "Alkollü araç kullananların ilk alkollü araç kullanıp yakalanmaları durumunda, ehliyetleri 6 ay süreyle geri alınıyor. Bu 6 ay dolduktan sonra tekrar gidip ehliyetini alıyor, bunun da bin 200 lira gibi bir idari para cezası var. Bu cezalarını yatırdıktan sonra gidip alabiliyor ama ikincisinde yakalandıktan sonra 2 yıl, üçüncüsünde 5 yıl. 5 yılın ardından sürücü davranışları ve psikoteknik değerlendirme merkezlerinden aldıkları rapor ile yeniden ehliyetlerini alabiliyorlar. Ama alkollü araç kullananların bence para cezası yerine hapis cezasının olması lazım. Para cezasının da biraz fazla olması lazım ki caydırıcı olsun. Alkollü araç kullanan sürücü hem kendine hem karşısındaki yayaya hem de diğer araç sürücüsüne ölümlü bir kazaya sebebiyet verecek pozisyondadır." ifadelerini kullandı.

"Kışlık bakımlarımızı yapalım"

Kış aylarının da yaklaşmasıyla birlikte kışlık bakımlar konusunda sürücülere bazı tavsiyelerde bulunan Çetin, "Önümüz kış. Kışlık bakımlarımızı yapalım, kışlık lastiklerimizi takalım, gece yolun kaygan olduğunu gördüğümüzde araçta mola verelim. Buzlu alanlarda çok hız yapmayalım, araçlarımızın lastiklerini sık sık kontrol edelim, lastiklerimizin dişleri aşınmışsa yeni lastik takalım, zincirsiz hiçbir zaman yola çıkmayalım." dedi.


Trafikte kazaların önüne geçmede eğitim ve denetimin rolü

Trafikte kazaların önüne geçmede eğitim ve denetimin rolü

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.