Trakya'ya kurbanlık hayvan sevki

Trakya'ya kurbanlık hayvan sevki

Kurban Bayramı öncesi Trakya bölgesine yapılacak olan canlı hayvan sevklerinin, Diyarbakır İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce açıklanan belli kurarlar çerçevesinde yapılacağı bildirildi.

DİYARBAKIR - Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) tarafından Trakya Bölgesinin şap hastalığından arîlik statüsüne alınması neticesinde Anadolu'dan Trakya'ya yapılacak olan canlı hayvan sevklerinin belli kurarlar çerçevesinde yapılacağı bildirildi. Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatının Mayıs ayında aldığı kararla beraber Diyarbakır İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü harekete geçerek gerekli çalışmaları yaptı. Buna göre İl Müdürlüğü, Kurban Bayramı öncesi İstanbul'un Avrupa yakası da dahil olmak üzere Anadolu'dan Trakya'ya yapılacak olan canlı hayvan sevklerinin yapılacağı kuraları belirleyerek kamuoyuna duyurdu. Belirlenen esaslar dışında Trakya'ya canlı hayvan sevki yapılmayacağı bu nedenle yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Trakya'ya canlı hayvan götürmek isteyen yetiştiricilerin İlçe Müdürlüklerine başvuruda bulunmalarının zorunlu olduğu belirtildi.

İl Müdürlüğünce açıklanan kurarlara göre, sevk yapacak yetiştiriciler, karantina ve test süresini dikkate alarak sevk tarihinden en az üç ay önce İl veya İlçe Müdürlüklerine yazılı olarak müracaat etmeleri gerekiyor.

Sevk edilecek hayvanların, doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olması gerektiğini belirten İl Müdürlüğü, canlı olarak yapılacak hayvanların an az 3 ay halen bulundukları işletmede barındırılmış olmaları gerektiğini açıkladı. İşletmenin 10 kilometre çevresinde en az 3 aydır şap hastalığının görülmemiş olması gerektiği belirtilirken, hayvanların da sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmeleri gerektiği ifade edildi. Buna göre eğer yeni hayvan girişi olursa 30 günlük karantina süresi en son hayvan girişi dikkate alınarak uygulanması gerektiği belirtildi. Belirlenen süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulmaları ve test sonuçlarının negatif bulunması gerektiğini belirten İl Müdürlüğü, sevk yapılacak hayvanlara ait numunelerin laboratuar bedelleri yetiştirici tarafından karşılanacağına dikkat çekilirken aynı zamanda hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisinin bulunmaması gerektiğine vurgu yapıldı. (İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.