Turabi sadece Sudan’ın değil tüm İslam âleminin kaybı video

Turabi sadece Sudan’ın değil tüm İslam âleminin kaybı video

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Sait Şahin, geçtiğimiz günlerde vefat eden Sudan Halk Kongresi Partisi lideri Hasan el Turabi için düzenlenen programa katıldı.

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Sait Şahin, geçtiğimiz günlerde vefat eden Sudan’ın önde gelen liderlerinden İslam âlimi Hasan Turabi için başkent Hartum’da düzenlenen uluslararası etkinliğe katıldı.

Sudan’ın önde gelen İslami şahsiyetlerinden Hasan el Turabi için Sudan’ın başkenti Hartum’da düzenlenen ve İslam dünyasından birçok önemli ismin de katıldığı etkinlikte konuşan Şahin, büyük İslam âlimi Hasan Turabi’nin, sadece Sudan’a değil bütün İslam âlemine katkıları olmuş bir âlim olduğunu dile getirdi.

Konuşmasına Türkiye’den selamlar getirdiğini belirterek başlayan Şahin, şunları söyledi: “Türkiye’deki Müslüman kardeşlerimizin hüznünü buraya taşıdık. Aramızda çok değerli misafirler var. Ulemadan âlimler var; Şeyh Muhammed Raşid Gannuşi var, Şeyh Abdullah ve değerli birçok ulema var. Hepsini Allah’ın selamıyla selamlıyorum. Halk Kongresi Partisi’ni ve Şeyh Turabi’nin ailesini, Şeyh İbrahim Senusi’nin şahsında taziyelerimizi kendilerine iletiyorum.”

"Turabi tüm İslam âlemine katkıları olmuş mümtaz bir âlimdi"

Şahin, “Büyük İslam âlimi Hasan Turabi sadece Sudan’a değil, Türkiye’ye, Endonezya’ya, Malezya’ya, Mısır’a ve bütün İslam âlemine katkıları olmuş bir âlimdi. Biz 80’li, 90’lı yıllarda Şeyh Abdullah Hasan Turabi’nin Türkçeye çevrilen kitaplarından çokça istifade ettik. Ve biliyoruz ki âlimin ölümü âlemin ölümüdür. Ve âlem âlimle ayaktadır. Bugün âlem bir âlimini daha kaybetti; Rabbim âlemi âlimsiz bırakmasın. Biz tekrardan ailesine taziyelerimizi sunuyoruz. Ki onun ailesi sadece çocukları ve eşi değildir, onun ailesi İslam ailesi, iman ailesiydi. Bizler de onun ailesinin fertleriyiz. Dolayısıyla hepimizin başı sağolsun.” diye konuştu.

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Sait Şahin’in konuşması sonrası uzun süre tekbirler getirildi.

84 yaşında vefat eden Hasan el Turabi’nin kısa geçmişi

1932 yılında Sudan'ın Kassala şehrinde dünyaya gelen Hasan el Turabi, Sudan tarihinde olduğu kadar fikirleriyle de İslam ümmeti içerisinde önemli bir yere sahipti. İhvan-ı Muslimin çizgisinin önemli simalarından olan Turabi, Sudan siyasetinin etkin isimlerindendi.

Fikirlerinden ötürü sık sık zindanlara atılan Turabi, ABD'yi “Şeytanın vücut bulmuş hali” olarak nitelemişti.

Fransa ve İngiltere'de hukuk eğitimi görmüş olan Turabi, bir dönem Sudan İhvan’ının içerisinde yer almış, daha sonra da İslami Milli Cephe'yi kurmuştur. 1970'li yıllardan itibaren dünyadaki bütün İslami akımları etkileyen bir teorisyen olarak bilinen Turabi, Sudan'da 1989 yılında gerçekleştirilen “Milli Selamet Devrimi”nin teorisyeniydi.

Sudan Milli Meclis Başkanlığı da yapan Turabi, meşakkatli hayatı boyunca çeşitli eziyetler görmüş, toplamda 12 yıl cezaevi yattı.

Dostları sık sık Hasan el Turabi'ye, siyasetten çekilip mütefekkir olarak düşünce ve fikirleriyle devleti şekillendirme teklifinde bulunmuşsa da bütün ısrarlara rağmen bu teklifi kabul etmemişti. Son dönemlerinde yeni bir tefsir çalışmasına da başlamış olan Turabi'nin bugüne kadar kaleme aldığı eserler, hem İslam dünyasında hem de Batı'da ilgiyle takip edildi. Hukukçu kimliği ön planda olan Turabi, Arap dünyasında birçok ülkenin anayasa çalışmalarında yer aldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.