Türkiye'de ilk olan ve yatırım bedeli bir milyar TL olan projenin temeli Ağrı'da atıldı

Türkiye'de ilk olan ve yatırım bedeli bir milyar TL olan projenin temeli Ağrı'da atıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yatırım bedeli bir milyar TL'yi bulan ahırlar bölgesi temel atma törenine katıldı. Temeli atılan ahırlar projesi aynı zamanda Türkiye'de ilk olma özelliği de taşıyor.

Kırsal Dönüşüm Projesi kapsamında Türkiye’de bir ilk ve model olacak kırsal dönüşüm projesi olan Ahırlar Projesi Ağrı'da başladı.

Baloluk (Keşiş) ve Bölükbaşı köyleri arasında yer alan 1 milyon metrekare alana sahip 220 tane 25 başlık, 78 tane 50 başlık ve 16 tane 75 başlık ahır olmak üzere toplam 10 bin 600 baş hayvanın yetiştirileceği hayvancılık bölgesinde başlatacak inşaatın temel atma töreni Çevre, Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Bakanı Murat Kurum, Ağrı Valisi Osman Varol, AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan ve il protokolünün katılımı ile katılımı ile gerçekleştirildi.

Törende bir konuşma yapan Çevre, Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Bakanı Murat Kurum Ağrı'da gerçekleştirilen projenin Türkiye'de ilk model olduğunu belirtti.

Projenin Ağrı ekonomisine önemli katkı sunacağını belirten Bakan Kurum proje kapsamında 314 ahır ve 3 veterinerlik binasından oluşan 650 milyon lira yatırım tutarında, dev Kırsal Dönüşüm Projesinin temelinin atıldığını belirtti.

Bakan Kurum projenin ayrıca üretim ve istihdama katkı sağlayacağını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

Ağrı’dan İzmir’e, Kars’tan Muğla’ya, Edirne’den Hakkâri’ye kadar tüm şehirlerimizin kalkınmasını sağlayacak çevre dostu projelerimizi; 'Medeniyetimizi Yaşatan, Çevreye Saygılı İklim Dostu Şehirler' vizyonumuza sadık kalarak bir bir hayata geçiriyoruz. Bugüne kadar sosyal konuttan kentsel dönüşüme, millet bahçelerinden altyapı ve üstyapı çalışmalarına kadar, 19 yılda 20 milyar lirayı aşkın yüzlerce eserimizi Ağrılı kardeşlerimize armağan ettik. Bu yatırımların da 5 milyar lirasını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak gerçekleştirdik. Yeşil Kalkınma Hedefimiz doğrultusunda şehirlerimizi doğası ve kırsal alanlarıyla birlikte bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Şehirlerimizin sürdürülebilir kalkınması için yatırımlarımızı aynı zamanda kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın beklentileri, ihtiyaçları doğrultusunda yapıyor, bu anlamda çiftçi kardeşlerimizi de destekliyoruz.

"Proje ile Ağrı’mızda hayvancılıkla uğraşan kardeşlerimize daha modern üretim ve yaşam alanları kuruyoruz"

Kırsal dönüşüm projesi kapsamında gerçekleştirilecek Ahırlar Bölgesi Projesinin Ağrı'da başlatıldığına dikkat çeken Bakan Kurum, "Şehrimizin içerisinde dağınık halde bulunan ahırları Baloluk ve Bölükbaşı köylerimize, yeni yerlerine taşıyoruz. 1 milyon metrekare alana sahip hayvancılık bölgesinde başlatacağımız inşaatın temellerini bugün hep birlikte atıyoruz. Temelini atacağımız bu alanda 220 tane 25 başlık, 78 tane 50 başlık ve 16 tane 75 başlık ahır olmak üzere toplam 10 bin 600 baş hayvan için 314 ahır ve 3 veteriner binası inşa ediyoruz. Çalışmalarını TOKİ Başkanlığımızın yürüttüğü ve yatırım bedeli yaklaşık 650 milyon lira olan bu dev eseri inşallah 2023 yılında tamamlayarak vatandaşlarımıza, çiftçi kardeşlerimize teslim edeceğiz. İklim dostu kırsal dönüşümle bir yandan şehir içindeki yaşam alanlarını daha sağlıklı hale getirirken diğer yandan şehrimizin siluetini bozan görüntü ve çevre kirliliğine son veriyoruz. Bu projemizle; Ağrı’mızda hayvancılıkla uğraşan kardeşlerimize daha modern üretim ve yaşam alanları kuruyoruz. Projemizle Ağrı’mız, et üretiminde bölgemizin merkezi haline gelecek, Türkiye’nin de hayvancılık üssü olacaktır." dedi.

"Şehrimizde riskli yapı tespit ettiğimiz 2 bin 610 bağımsız birimden 2 bin 153’ünün yıkımını tamamladık"

Bakan Kurum, Kentsel Dönüşüm Seferberliği kapsamında yürüttükleri çalışmalara hız kazandırdıklarını belirterek şunları kaydetti:

Bugün temelini attığımız kırsal dönüşüm projemizin yanı sıra tüm Türkiye’de yürüttüğümüz Kentsel Dönüşüm Seferberliğiyle Ağrı’mızda da afetlere karşı risk taşıyan tüm binaları yeniliyoruz. Şehrimizin iklim dostu yeşil dönüşümünü daha da hızlandırıyoruz. Bu kapsamda şehrimizde riskli yapı tespit ettiğimiz 2 bin 610 bağımsız birimden 2 bin 153’ünün yıkımını tamamladık. 100. Yıl Mahallemizde vatandaşlarımızın isteği doğrultusunda bir dönüşüm projesi gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda planlamalarımızı tamamladık. İnşallah vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde örnek olacak bu dönüşüm projemizi en güzel şekilde yürüteceğiz.

Bakan Kurum konuşmasına şöyle devam etti:

"Yine Ağrı’mızda sağlıklı nesillerin yetişeceği yerel mimariye uygun yeni yaşam alanları kuruyoruz. Şehrimizde, TOKİ eliyle; bugüne kadar yatırım bedeli 3 milyar lira olan 3 bin 940 konutumuzu 187 sosyal donatı alanıyla birlikte vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Bunlardan afet konutu olarak ürettiğimiz 804 konutumuzu da hak sahibi kardeşlerimize teslim ettik. Yine yatırım bedeli 262 milyon lira olan 300 konutun da inşasına devam ediyoruz. Ayrıca 50 bin ve 100 bin sosyal konut projemiz kapsamında 550 konut inşa ediyoruz. İnşallah yılsonuna kadar bu konutlarımızı tamamlayacağız. Ağrı’da gelecek nesillere miras bırakacağımız, vatandaşlarımızın nefes alabileceği, toplam 593 bin metrekare büyüklüğe sahip 5 millet bahçesi yapıyoruz. Bunlardan Doğubayazıt Recep Tayyip Erdoğan ile Diyadin millet bahçelerimizin açılışını yaparak vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. 110 bin metrekare büyüklüğündeki Ağrı Millet Bahçemizi de açılışa hazır hale getirdik. Yine Hamur Millet Bahçemizin yapımını tamamlamak üzereyiz. Ağrı’mızın en büyük millet bahçesi olacak Murat Nehri kıyısında 370 bin metrekare alanda yapacağımız millet bahçemizin ihalesini bu ay yaparak çalışmalarımıza hemen başlıyoruz. İçerisinde millet kıraathanesinin, çocuk oyun alanlarının, koşu parklarının, spor alanlarının, bisiklet ve yürüyüş yollarının, caminin ve 70 metre yaya köprüsünün bulunduğu millet bahçemiz tamamlandığında, Ağrılı kardeşlerimiz burada aileleriyle, evlatlarıyla hoşça vakit geçirecek, dinlenecek, nefes alacak. Ağrı’mızın, Ağrılı kardeşlerimizin, gençlerimizin yeni buluşma adresi, mekânı olacak. Ağrı’mıza değer katacak tüm Millet bahçelerimiz hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Programda bir konuşma yapan Ağrı Valisi Osman Varol ise, "Burada sayın bakanımıza minnettarım bu kıvılcımı, bugün burada inşaatına başlayacağımız bu ahırlar bölgesi yani büyükbaş hayvanlara yönelik bir organize sanayi bölgesi diyeceğimiz bu bölgenin inşasını gerçekleştirerek bizim gerçekten ihtiyaç duyduğumuz o kıvılcımı çakmış oluruz." ifadelerini kulandı.

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, "Sayın bakanım size minnettarız. Bugün bir milyar tl yatırımı bugün burada bize bağışlıyorsunuz. Yıllarca buraya kan ve gözyaşından başka bir şey vermeyenler utansın. Gençlerimizi kandırıp dağlara götüren orada ölüme sevk edenler utansın Kürdlerin temsilcisiyim diyenler Kürdlere kan ve gözyaşından başka hiçbir şey vermediler." şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından İl Müftüsü Tandoğan Topçu'nun okuduğu dua ile birlikte ahırların temelleri atıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler