Türkiye'nin çatısında kurduğu bahçe ile tabuları yıktı

Türkiye'nin çatısında kurduğu bahçe ile tabuları yıktı

​Ağrı Dağı'nın eteğinde 4 bin 500 fidan ile kurduğu bahçede meyvecilik yapan Abdulkadir Ardin, bahçesinde 11 çeşit meyve yetiştiriyor.

2016'da ilk çalışmasına başladığında halkın kendisine olumsuz baktığını belirten Abdulkadir Ardin, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Örtülü (Ortıli) köyünde gelecek yıl 11 çeşit meyveyi iç ve dış pazarda satışa sunmaya hazırlanıyor.

Zoru başardıklarını ve yetişmez denilen meyveleri yetiştirmeyi başardıklarını belirten Ardin, Uruguay basık şeftali, palmiye ağacı gibi ürünleri yetiştirmeyi başardıklarını ifade etti.

Aldığı arazinin çöl gibi olduğunu, 4 yıl içinde yeşil bir vadiye çevirdiğini kaydeden Abdulkadir Ardin, bu tablonun kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Ardin, sözlerine şöyle devam etti:

2016'da bu bahçeyi kurmaya başladım. Bu araziyi ilk aldığımda çöl gibiydi adeta, az bir rüzgar çıktığında kum fırtınası oluşuyordu. İlk fidanlarımızı diktiğimizde köylüler 'burada ağaçlar tutmaz' diyorlardı. 4 yıl önce çöl olan bu alan şimdi yem yeşil bir vadi oldu. 11 çeşit olmak üzere 4 bin 500 meyve ağacımız var. Palmiye fidanı bile burada yetişmeye başladı. Meyve ağaçlarımızdan ürün almaya başladık. Şu ana kadar ciddi bir satış yapmadık, bu güzelliğin sevincinden gelen giden eş dosta dağıtıyoruz meyveleri. Ünümüzdeki yıl artık ürünlerimizin satışlarını iç veya dış pazarda yapmayı düşünüyoruz.

"11 çeşit meyve yetiştiriyoruz"

11 çeşit meyve aldıklarını söyleyen Ardin, "Paraguay Yassı Şeftaliyi ilk gördüğümüzde ağaçta bir hastalık olduğunu sandık. Meyvecilikten anlayan birkaç kişiye sorduk, bize ilk defa gördüğümüz meyvenin cinsini söylediler. Şu an çevremizde en dikkat çeken, tatlı meyvemizdir. Ayrıca kiraz, erik, badem, ceviz, şeftali, kayısı, ayva, armut, elma gibi meyveleri yetiştiriyoruz. Meyvelerimiz, eteğinde bulunduğumuz Ağrı Dağı'na farklı bir renk kattı." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler