​Türkiye'nin çeyrek dönem ihracatı 50 milyar doları aştı

​Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020 yılı içerisinde Türkiye'nin ihracatta çeyrek dönemde ilk kez 51,2 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Diyarbakır'a gelerek Valiliği ziyaret eden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, salgın sürecinde esnafa yönelik oluşturulan destek paketleri, dünya ekonomisi karşısında Türkiye'nin büyüme oranları ve ihracatta gelinen noktaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Salgın nedeniyle hem sağlık hem de ekonomik alanda dünyanın çok zorlu bir süreçten geçtiğini belirten Pekcan, esnafın bu dönemde yaşadıkları zorlukların farkında olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mart ayında açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi çerçevesinde hem istihdama hem vergiye hem finansmana yönelik destekleri hatırlatan Pekcan, "Aynı zamanda 14 Aralık'ta esnafımıza yönelik 3 ay süreyle bin lira gelir kaybı desteği, büyük şehirlerde 750, diğer şehirlerde de 500 lira olmak üzere kira desteği yardımı açıklandı. Geçtiğimiz günlerde özellikle kafe ve restoranlardan cirosu 3 milyon liraya kadar olan işletmelerin ciro kaybının yüzde 50, üzeri olduğu işletmelerde yüzde 3'e kadar, 2 bin liradan az 40 bin liradan çok olmamak üzere gelir kaybı desteğini devreye aldık." dedi.

"Türkiye ekonomisi 2020'nin 3'üncü çeyreğinde yüzde 6,7 oranında büyüdü"

IMF'nin son açıkladığı veriler üzerinden Türkiye'nin sergilediği performansı değerlendiren Pekcan, "IMF'nin en son açıkladığı rakamlara göre 2020 yılında dünya ekonomisinin yüzde 3,5, Japonya'nın 5,1, Almanya'nın 5, İngiltere'nin 1,10 ve ABD'nin yüzde 3,5 küçülmesi bekleniyordu. 2020 yılının 3'üncü çeyreğinde göstermiş olduğumuz yüzde 6,7 büyüme ile ve IMF tarafından da 2020 yılını pozitif büyüme ile kapayacak az sayıda ülkelerden olduğumuz açıklanmış bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

Pekcan, "Bu süreçte Türkiye ihracatta üçüncü çeyrekte yüzde 33,4, son çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 18,4 büyüme gerçekleştirdik ve ilk defa çeyreklik dönem ihracatımız 50 milyarı aşarak 51,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2020 ihracatımızı orta vadeli hedefimizin de üzerine çıkararak 169 buçuk milyar olarak gerçekleştirdik." şeklinde kullandı.

"Diyarbakır'da 255 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi"

Diyarbakır'a yönelik sunulan destekler karşısında gerçekleşen ihracat verilerini aktaran Pekcan son olarak şunları söyledi:

"Dünyada doğrudan yatırımların yüzde 42 azaldığı bir dönemde Türkiye ocak-kasım döneminde 6,1 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım almış bulunmakta. Bunun da önümüzdeki reform süreci ve paketiyle beraber çok ciddi oranda artacağını öngörüyoruz. Son 2 senede Ticaret Bakanlığı olarak Diyarbakır'a 3,7 milyon TL ihracat desteği verdik. Diyarbakır da bizi mahcup etmeyerek yüzde 16,4 artış ile 255 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. İnşallah 2021'de bu rakamları artırarak sürdüreceğiz."


​Türkiye'nin çeyrek dönem ihracatı 50 milyar doları aştı

​Türkiye'nin çeyrek dönem ihracatı 50 milyar doları aştı

​Türkiye'nin çeyrek dönem ihracatı 50 milyar doları aştı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.