Türkiye'nin İlk Damızlık Gebe Düve ihracatı İzmir'den

Türkiye'nin İlk Damızlık Gebe Düve ihracatı İzmir'den

1995 yılından bu yana Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin birlikte yürüttüğü ırk ıslahı çalışmaları sonuç verdi.

İZMİR - Türkiye'nin ilk damızlık düve ihracatı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla İzmir'in Tire ilçesinden gerçekleşti. 259 baş 'Siyah Alaca Holştayn' ırkı gebe düve, nakil sırasında hayvan refahını sağlayacak şekilde özel olarak tasarlanan tırlara yüklenerek Türkmenistan'a gönderilmek üzere yola çıktı.

Türkiye çiftçisinin, kaliteli damızlık gebe düve yetiştirmesiyle Türkiye'nin "ithalatçı" ülkeden "ihracatçı" ülke konumuna geldiğine işaret eden Eker, İzmir'den yapılan ihracatın 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu belirtti.

Türkiye çiftçisi, İzmir'den atılan adımla yürüyüşe başladı
Atılan ilk adımın küçük ancak önemli olduğunu ifade eden Eker, "Bugünü biz de, çiftçiler de, Türkiye'de hep hatırlayacak. Atılan ilk adım, artık yürümeye başladığımızın işaretidir. Türkiye'nin çiftçisi, bugün burada atılan adımla birlikte yürüyüşe başlıyor. Türkiye'nin çiftçisi Ege'den İzmir'den Tire'den kendi yetiştirdiği yüksek kaliteli damızlık gebe düveyi ihraç ediyor. Hayırlı olsun arkası inşallah devam edecektir. Biz bugünü hep hatırlayacağız. Bugünü yaşattıkları için yetiştirici ve hayvanlık gibi zor zahmetli bir işle uğraşan ve bugün bize bunu yaşatan kardeşlerimize teşekkür ediyoruz" dedi.

İzmir ilklere ev sahipliği yapıyor
Türkiye'de hayvan yetiştiriciliğinin son 10 yılda büyük bir ivme kazandığını belirten Eker, soy kütüğüne kayıtlı hayvan sayısının yaklaşık 1 milyondan 7 milyona çıktığını, ihracatı yapılan hayvanların süt veriminin ise ortalama 7,5 tonun üzerinde olduğunu kaydetti.
İzmir'in Türkiye tarımında ilklere ev sahipliği yaptığını dile getiren Eker, 100 yıl önce Türkiye'nin ilk tarım ürünleri ihracatının yine İzmir'den yapıldığını belirtti. Egeli çiftçinin Türkiye'deki diğer çiftçilere öncülük ettiğini vurgulayan Eker sözlerini şöyle sürdürdü: "Pamuk, incir ve üzümle tarım ihracatına başlayan Türkiye, bugün dünyanın 184 ülkesine bin 600 çeşit gıda ve tarım maddesi ihracatı yapacak hale geldiyse, Tire'den başlatılan damızlık gebe düve ihracatı da inşallah çok kısa süre içinde büyük noktalara gelecektir."

Dünya ile rekabet edebilsin diye çiftçiyi destekleyeceğiz
Türkmenistan ile yapılan anlaşma gereğince 2018 yılına kadar 6 bin baş damızlık gebe düve ihracatının yapılacağını belirten Eker, Azerbaycan, Katar ve Suudi Arabistan'ın ihracat için anlaşma sağlanan ülkeler arasında yer aldığını söyledi.
Kazakistan, Tacikistan, Fas, Libya ve Cezayir ile Veteriner Sağlık Sertifikası görüşmeleri sürdüğünü kaydeden Bakan Eker, Irak ve Bileşik Arap Emirlikleri ile Veteriner Sağlık Sertifikası çalışmalarında son noktaya gelindiğini vurguladı. 'Üreticilere yeni çalışma sahaları açmak için çalışıyoruz' diyen Eker, Bakanlık olarak çiftçiyi dünya ile rekabet edebilmesi için desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Eker, Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye genelinde 9 noktada bulunan Veteriner Sınır Kontrol Noktalarının 23'e çıkarıldığını, böylece ticari işlemlerin hayvan sağlığına ilişkin bölümünün verimini artıracaklarını kaydetti.

Destekleme politikalarının rolü büyük
Hayvancılığın gelişmesine büyük önem verdiklerini anlatan Eker, Türkiye gebe düve ihracatı noktasına gelmesinde destekleme politikalarının önemli rolünün olduğunu söyledi.

Hayvancılığa 10 yıl önce verilen 83 milyon liralık desteğin, 2013 itibariyle 2,5 milyar liraya ulaştığına dikkat çeken Eker, "1984'de Türkiye'de gerçekleştirilen ilk hayvan sayımına göre 12,4 milyon büyükbaş hayvan vardı. 2012 yılında 30 yıl öncenin sayısı aşıldı. 'Hayvancılık bırakıldı' söylemleri doğru değil. 10 sene önce Türkiye'de 50'den fazla hayvanı bulunan çiftlik sayısı 4 bin 300'ken bugün 28 bin 400. Ürettiğimizi dışarı satma noktasına geldik. Hepimiz büyük bir sevinci, coşkuyu yaşıyoruz. Rabbim bana bu günü gösterdi. Sürekli ithalat yapan bir ülkeden ihracat yapan bir ülke haine gelmek çok önemli" ifadesini kullandı.

İzmir örnek alınmalı
Törende konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak ise İzmir'in önemli bir üretim merkezi olduğuna işaret ederek şunları söyledi: "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aracılığıyla önemli desteklerle İzmir'de işletmeler yenilenerek kaliteli üretim yapmaya devam ediyor. Sütteki soğuk zincir İzmir'de yüzde 100'e yakın bir noktaya ulaştı. Uzman personel ve ekip ruhu içinde 8 bin 191 işletmede başarılı çalışmalar yapılıyor. İzmir'den gerçekleşen bu ihracat örnek alınarak dalga dalga her bir noktaya gideceğine eminim." (İlyas Yıldız - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.