Tuzak radar uygulamasından kesilen cezalar geri alınabilecek mi?

Tuzak radar uygulamasından kesilen cezalar geri alınabilecek mi?

İçişleri Bakanlığının iptal ettiği tuzak radar uygulamasında geçmişte kesilen cezaların geri ödenebileceğini söyleyen uzmanlar, bunun için öncelikle emsal teşkil eden kararlar gerektiğine dikkat çekti.

İçişleri Bakanlığının tuzak radar uygulamasını iptal etmesinin ardından Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın konu ile ilgili “Geçmişten kesilen trafik para cezaları konusunda çalışmak lazım.” İfadeleri geçmişte ceza alanları paralarını geri alma noktasında umutlandırdı.

İLKHA’ya konuşan Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği Başkanı Yasemin Ayöz, konuyla ilgili hukuk yolunun açık olduğunu dilekçe ile başvurup hakkını arayanların radar cezasının da silinebileceğini söyledi.

“Öncelikle emsal teşkil eden kararlar gerekiyor”

İçişleri Bakanlığı tuzak radar uygulamasını daha yeni iptal ettiğinin hatırlatan Ayöz, “Geriye dönük radar cezalarının da inceleme yapılıp geri ödeme yapılabileceği açıklaması yapıldı. Fakat bu muallak bir konu. Büyük bir ihtimal haklarını yargıya götüren geriye dönük ödediği cezaları alabilecektir. Öncelikle emsal teşkil eden kararlar gerekiyor. Hukuk yolu açıktır dilekçe ile başvurup hakkını arayanlar radar cezasını da sildirecektir diye düşünüyorum. Şuana kadar radar cezaları ile ilgili derneğimize başvuru yapmadı. Nasıl bir yöntem izleneceği konusu netleşirse bizim avukatlarımızı vatandaşlara yardımcı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Aracın bütün zararları karşılanırken insanların zararları karşılanmaz hale geldi”

Zorunlu trafik sigortası ile ilgili kendilerinin de bir şikâyet başvurusu yaptıklarını dile getiren Yasemin Ayöz, “Trafik sigortası aslında 3. şahıslara verilen zararın önlenmesi içindir. Yani aslında destekten yoksun kalma sigortasıdır. Kazalarda 3. şahıslara verilen zararın teminat altına alma sigortasıdır. Fakat bu son uygulama ile zorunlu trafik sigortası adeta bir kasko haline geldi. Yani aracın bütün zararları karşılanırken insanların zararları karşılanmaz hale geldi. Kaskonun kapsamının genişlemesi poliçenin yükselmesine neden oldu. 3. şahısların alması gereken tazminatlarda düşüklük meydana geliyor ve bu ikisinin mutlaka ayrılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Hasar merkezsiz de tazminat alınabilir

Son zamanlarda ‘hasar merkezi’ denilen firmaların trafik  kazalarında mağdur olanların vekaletiyle para topladıkları konusunda uyaran Ayöz, “Aslında bir dilekçe ile trafik sigortasını yapan firmaya başvurduklarında aynı şekilde aynı tazminatı alabiliyorlar. Uygun evraklarını tamamladıklarında destekten yoksun tazminatlarını alabilirler.” şeklinde konuştu.

Resmi olmayan rakamlara göre her yıl 8 bin kişinin  yollarda hayatını kaybettiğine dikkat çeken Ayöz, hızın yüzde 5 arttırılması halinde ölüm riskinin de yüzde 30 arttığını anlamına geldiğini dile getirdi.

İLKHA



Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.