Ubeydullah Durna'nın Failleri Hala Yakalanmadı?

Ubeydullah Durna'nın Failleri Hala Yakalanmadı?

PKK/BDP yanlılarınca Yüksekova Mustazaf-Der Şubesi'ne yapılan silahlı saldırıda yaşamını yitiren Ubeydullah Durna'nın failleri cinayetin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen halen yakalanmadı.

HABER MERKEZİ- 5 Mayıs 2011 tarihinde Hakkâri'nin Yüksekova İlçesi'nde yaşanan olaylar hafızalardaki tazeliğini korurken, olayın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen failler halen yakalanmadı. Hatırlanacağı üzere milletvekili seçimlerini bahane eden PKK/BDP yanlıları güpegündüz polisin gözleri önünde Yüksekova Mustazaf-Der Şubesini hedef almış, önce dernek başkan yardımcısı Ubeydullah Durna'yı katletmişti.

 

İslami faaliyette bulunan vatandaşlara karşı gözü dönen çapulçular bölge geleneklerini de çiğneyerek cenaze törenine katılanlara saldırmıştı. Bununla da yetinmeyen İslam düşmanları, Mustazaf Der Yüksekova Şubesini yağmalamış Kutsal kitapları yerlere atmış ve dernek binasını güvenlik güçlerinin gözü önünde ateşe vermişti.

 

Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan dava avukatı Mehdi Oğuz; olayların üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, ciddi bir araştırma ve soruşturmanın yapılmadığını belirtirken, savcılarla yaptıkları görüşmelerde, dava seyrinin bu şekilde ilerlemesi halinde Ubeydullah Durna'nın faili meçhul cinayet kayıtlarına geçeceğini belirtti.

 

Unutkanlık mı, İhmal mi?
Dava dosyalarının Yüksekova Savcılığı ile Van Özel Yetili Savcılığında olduğunu belirten Oğuz; " Dosyada Şehidin vücudundan çıkarılan çekirdek örneği bir unutkanlık mı yoksa bir ihmal sonucu mu kriminal rapora gönderilmemişti. Deprem öncesi savcılıkla görüştük, mermi çekirdeğinin kriminale gönderilesini talep etmiştik. Depremden sonra gittiğimizde sonucun geldiğini fakat deprem dolayısı ile dosyalara ulaşma nokrasında sıkıntı yaşadıklarını, fakat balistik incelemenin geldiğini belirttiler. Yakın zamanda dosya hakkında savcılıkla yeniden görüşeceğiz" dedi.

 

Ubeydullah Durna Faili Meçhule Kurban mı Gidecek!
Aynı zamanda Van Mustazaf-Der Şube Başkanlığı görevini de yapan avukat Mehdi Oğuz; Şehid Ubeydullah'ın faillerinin yakalanması konusunda somut bir delilin ortaya çıkarılmadığını belirterek; "Bu konuda ciddi bir çalışma olmadığını bizde müşahede ediyoruz. Yetkililer gerekli konularda çalışma yapmıyorlar. Yüksekova ve Van savcılarıyla konuştuğumuzda muhtemelen yine bir gelişme yeni bir operasyon olmaması durumunda failler yakalanmasa olayın faili meçhul kalacağını belirttiler" dedi.

 

Olayın Üzerine Ciddi Bir Şekilde Gidilmiyor!
Oğuz, birçok kesime gösterilen hassasiyetlerin mustazlar hakkında gösterilmediğini, Hakkâri'de İmam Aziz Tan'ın katillerinin çok kısa sürede yakalanmasına rağmen, Ubeydullah Durna olayının üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen ciddi bir çalışma yapmadığını belirterek; "Ben inanıyorum eğer bu konuda ciddi bir gayret olursa faillerinin yakalanması devlet açısından hiç zor değil. Bu konuda Yüksekova'da neler olup bittiğini yakından biliyorlar. Fakat bu olayın üzerine ciddi bir şekilde gidilmiyor" dedi.

 

Failler Yakalanmasa Yeni Olayların Yaşanmasına Kapı Açacaktır!
Türkiye'de hukukun birilerine dokunduğu zaman işlediğini belirten Oğuz, mazlumlara dokunduğu zaman seyrinde, rutin işlemlerle geçiştirilmeye çalışıldığını belirterek; "Oysaki şehid Ubeydullah'a yönelik bu cinayet olayı sıradan bir olay değildi. Böyle de görmemek lazım. Biz savcı ile görüştüğümüzde açıkça ifade ettik. Dedik ki; malum geçmişte yaşanan hadiseler var. Birileri tekrar bölgemizi bir ateş çemberine, kanlı bir sürece ve çatışma ortamına sürüklemek istiyorlar. Bunlar bilinçli ve tezgâhlanmış olaylardır. Dolayısıyla bu tür soruşturmalar sonuçlandırılmasa, failler yakalanmasa yeni olayların yaşanmasına kapı açacaktır. Bu tür derin tezgâhları kuran insanlara da cesaret verecektir. Dolayısı ile yeni olayların olması da süreyi daha zor bir noktaya götürür. Bölgenin çatışma ortamına girmesine kapılar açar. Eğer buna müdahale edilmezse, bölgemiz açısından çok daha kötü/vahim sonuçlar yaşanabilir" dedi.

 

"Ubeydullah Durna'nınŞehaddeti Siyasi Bir Cinayettir"
Ubeydullah Durna soruşturmasının sıradan bir soruşturma olmadığını belirten Avukat Mehdi Oğuz;"Bu işlenen siyasi bir cinayettir. Derin amaçlar içeren bölge halkı üzerinde kirli emelleri olan, bölgemizde huzur istemeyen, gözyaşı, kandan beslenen insanların bu süreci tetiklediğini, bununda rastgele olacak bir olay olmadığını görmek lazım ve bu şekilde olaya bakmak lazım. Biz bunları savcılara da ifade ettik. Fakat tahmin edersem üstten bir baskı olayınca yetkililer tarafından onlarda işi rolantıya bırakıyorlar."

 

"Olayı Tekrar Gündeme Taşıyarak Yetkililere Hatırlatmak Lazım"
Vurgulanması gereken hususun, bu soruşturmanın önemini medya aracılığı ile tekrar dile getirip, yetkililere hatırlatmak gerektiğini ifade eden Oğuz; Ubeydullah Durna cinayetinin aydınlanmaması halinde yarın başka suç, ölüm ve siyasi cinayetlere davetiye çıkaracağını belirtti. Oğuz; "failler 'nasılsa yaptık yanımıza kâr kaldı, yeni şeylerde yapabiliriz' yani toplum üzerinde yetki sahibi olanlar bu konuda büyük bir mesuliyet altında" dedi.

 

Devlet Şiddet İstemeyen Kesimlere Bu Şekilde Yaklaşmamalı!
Olayınşiddetle aydınlatılması gerektiğini belirten Avukat Mehdi Oğuz; " En azında şiddeti istemeyen kesimlere bütün bu baskılara, bütün bu oyunlara rağmen şiddete tevessül etmeyen/yönelmeyen oyuna gelmeyen kesimlere destek vermek açısından da bu suçun aydınlanması gerekirdir. En azından bu kesimlere 'baktın siz sağduyu sahibisiniz, bu olaylara sağduyu ile yaklaşıyorsunuz, onlara bu şekilde karşılık vermiyorsunuz, şiddet istemiyorsunuz dolayısıyla doğru olanı yapıyorsunuz, bizde failleri yakalıyoruz, kimsenin yaptığı yanına kar kalmıyor, devlet görevini yapıyor' gibi bir mesajda verilmesi gerekirdi.Fakat anlaşılan o ki; bu yapılmadı, bunun yapılmaması da ilerde sakıncaları oluşturmuş olduğu tahribatlar daha iyi anlaşılmış olacak. Halende bu olayla ilgili kapsamlı bir çalışma yapılırsa failler yakalanacaktır. Çok zor bir olay değil, ciddi bir çalışma ile rahatlıkla bu şahsın failleri bulunabilir."

 

"Cinayet Aydınlatılamıyorsa, Birilerinin de İşin İçinde Parmağı Var Demektir"
Cinayeti işleyenlerin geride hiçbir delil bırakmaması durumunda kamu kurumların ve güvenlik güçlerinin ciddi bir ihmali ve kasıtı olabileceğini belirten Oğuz; "Mustazaf-Der çarşı merkezinin ana cadde üzerinde bulunuyor ve emniyet birasının 300 metre aşağısında yer alıyor. Emniyet güçlerinin gözleri önünde bu olay cereyan ediyor ve bu durumda failler yakalanmıyorsa, demek ki bu olayda birilerinin de parmağı var. En azından bu soruşturma üzerine gidilirse, bu cinayette kusuru olan kastı olan ihmali olan görevliler deşifre edilir. Kirli yapılanmalarda deşifre edilebilir. Dolayısı ile ileride meydana gelebilecek yeni bir hadisenin önüne geçilir. Failler yakalanmasa bile bu suçun işlenmesinde ihmali olan görevliler, kamu görevlileri diğer şahıslar tespit edilebilir. Çünkü malum olduğu üzere emniyet güçlerinin gözleri önünde güpegündüz bütün dernek yetkilerinin defalarca emniyeti arayıp durumu haberdar etmelerine rağmen acil yardım çağırmalarına rağmen derneğe yönelik yapılan saldırılara müdahale edilmemiş" açıklamasında bulundu.

 

Yeni Ubeydullah Durnalar Katledilmesin!
Gerekli bir soruşturmanın açılması gereğini vurgulayanOğuz, bölge açısından hükümetin ve meclisin bu konuya eğilmesi gerektiğini belirtti. Avukat Mehdi Oğuz, Türkiye'de ezilenlere ve mazlumlara yönelik yapılan suçların her zaman böyle ikinci bir plana itildiğini, faillerinin ortaya çıkarılamadığını belirterek; " Bu derin, kirli yapılanmaların yıllardır bölgemizde halka kan kusturan, halkın kanından beslenenlerin icra ettiği bir oyundur. Devlet rahatlıkla çok kolay bu failleri bulabilir. Bu aşamadan sonrada bu olayın üzerine eğilmelidir. Yeni hadiselerin, yeni Ubeydullah Durnaların katledilmemesi açısından, toplumumuzda huzur ve barış için olaya en kısa zamanda yetkililerinin de eğilmesi gerektiğini davanın avukatları buradan yetkililere seslenmek istiyoruz" dedi.(Sayim Yüksek - İLKHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.