Ukrayna, Rus tankerini alıkoydu

Ukrayna, Rus tankerini alıkoydu

​Ukrayna, Rusya'nın sınır ihlali nedeniyle Kerç Boğazı’nda Kasım 2018’de alıkoyduğu Ukrayna gemilerinin geçişini engellediği gerekçesiyle Rus Neyma isimli tankerini alıkoydu.

Ukrayna Güvenlik Servisinden (SBU) yapılan açıklamada Kerç Boğazı’nda Rusya’ya ait Neyma isimli tanker gemisinin İzmail kentinde alıkonulduğu belirtildi.

Tankerin Kasım 2018’de Kerç Boğazı’nda Ukrayna donanmasına ait Nikopol, Berdyansk küçük zırhlı savaş gemilerini ve Yanı Kapu romörkörünü  engellediği kaydedildi.

SBU’dan bir grup soruşturmacının alıkonulan tankerde aramalarını tamamladığı, bazı belgeler ve Kerç Boğazı’nda yaşananlar sırasında yapılan konuşmaların ses kayıtlarının alındığı belirtilen açıklamada, ayrıca mürettebatın sorguya çekildiği, belgelerin alındıği kaydedildi.

Tankerin kanıt olarak belirlendiği ve gözaltında tutulması için mahkemeye dilekçe hazırlandığı ifade edildi.

Ukrayna’nın Rus tankerini alıkoymasını ‘kesinlikle yasadışı’ olarak nitelendiren Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabarov, bu durumun iki ülke ilişkilerini daha da kötüleştireceğini belirtti.

Cabarov, "Eğer Kiev ilişkilerimiz biraz olsun düzelsin istiyorsa derhal tankeri serbest bırakmalı." Diyerek, bu durumun Ukraynalı denizcilerin serbest bırakılmasına yönelik müzakere sürecini zorlaştırabilecek bir provokasyon olduğunu belirtti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.