Ukrayna'da anlaşma imzalandı

Ukrayna'da anlaşma imzalandı

Yanukoviç ve muhalefet liderleri arasında varılan anlaşma, anayasa değişikliğinin Eylül ayında oylanmasını, Aralık'ta da devlet başkanlığı seçimi yapılmasını öngörüyor

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve muhalefet temsilcileri arasında ülkedeki krizin çözümüne yönelik anlaşma imzalandı.

Taraflar arasında ülkedeki krizin çözümüne yönelik anlaşmanın imzalanmasına ilişkin mutabakat sağlamasının ardından, AB temsilcilerinin de hazır bulunduğu Devlet Başkanlığı binasında bir araya gelen Yanukoviç ile muhalefet liderleri Arseniy Yatsenyuk, Vitaliy Kliçko ve Oleg Tyagnibok arasında anlaşma imzalandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Avrupalı bakanların aracılığıyla muhalefetle yürüttükleri müzakerelerin ardından yaptığı açıklamada, ülkede erken seçime gidileceğini ve devlet başkanlığı yetkilerini kısıtlayan 2004 Anayasası'na geri dönüleceğini duyurmuştu.  Almanya dışişleri bakanlığı da muhalefetin, anlaşmayı kabul ettiğini açıklamıştı.

Yanukoviç ve muhalefet liderleri arasında sabaha karşı varılan anlaşmanın ayrıntıları belli olmaya başladı.

Ukrayna basını, Yanukoviç ve muhalefet arasında Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski'nin de katıldığı görüşmelerle ilgili olarak, tarafların 48 saat içinde 2004 Anayasası'na geri dönülmesi ve devlet başkanlığı seçiminin yıl sonuna kadar yapılması konusunda anlaştıklarını yazdı.

Anlaşmaya göre 10 gün içinde de bir ulusal uzlaşma hükümeti kurulacak.

Eylül ayına kadar, devlet başkanı, hükümet ve parlamentonun yetkilerini düzenleyen bir anayasa reformu tamamlanacak.

Devlet başkanlığı seçimi, yeni anayasanın kabulünden sonra aralık ayında yapılacak.

Anayasal reforma ek olarak seçim kanunu değiştirilecek ve Merkezi Seçim Komisyonu, tüm tarafların eşit bir biçimde temsil edileceği şekilde yeniden oluşturulacak.

Anlaşmaya göre 75 kişinin ölümüne, yüzlercesinin de yaralanmasına neden olan şiddet olayları ile ilgili geniş çaplı soruşturma düzenlenecek.

Yanukoviç'in açıklamasından kısa süre sonra Kiev'de yeni şiddet olayları yaşandığına ilişkin haberler de geldi. Polis protestocularla silahlı çatışma yaşandığını söylerken, Ukrayna medyası çevik kuvvet polislerinin, oturumun devam ettiği parlamentonun koridorlarında devriye gezdiğini bildiriyor.  

Bu arada protestocuların Bağımsızlık Meydanı da denilen Meydan'da sabahın erken saatlerinde yeniden barikatlar kurdukları görüldü.   Onlarca kişinin öldüğü çatışmalardan sonra Kiev'de protestocular ile polis arasındaki gergin bekleyiş sürüyor.

Standard & Poor's kredi notunu düşürdü

Bu arada, dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard & Poor's Ukrayna'nın kredi notunu düşürdü.

Standard & Poor's'tan yapılan açıklamada, Ukrayna'nın kredi notunun CCC+'dan CCC'ye çekilmesinde, "siyasi durumun büyük ölçüde kötüleşmesinin" etkili olduğunu açıkladı. SP ayrıca, Ukrayna'nın genel görünümünü "negatif" olarak tanımlayarak, kredi notunda daha fazla indirime gidilebileceği mesajını verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.