Ukrayna'da Muhaliflere Ateş Açıldı: En az 100 Ölü!

Ukrayna'da Muhaliflere Ateş Açıldı: En az 100 Ölü!

Ukrayna'da Bağımsızlık Meydanı'nı tekrar ele geçirmeye çalışan muhaliflere ateş açıldı.

Avrupa Birliği ile işbirliği anlaşmasından vazgeçerek Rusya'ya yüzünü dönen Ukrayna hükümetine karşı gerçekleştirilen gösterilerle sarsılan Ukrayna sokaklarında kan akmaya devam ediyor. Çarşamba gecesi Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve muhalefet arasında anlaşmaya varılan ateşkes üzerinden 12 saat geçmeden, dün sabah tekrar başlayan çatışmalarda çok sayıda can kaybı yaşandı. Bazı medya kuruluşları bu sayıyı 50 civarında açıklarken Amerikan televizyonu CNN, muhaliflerin tedavi edildiği revirin başında bulunan doktora dayandırdığı haberinde 100 kişinin öldüğünü belirtti. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, dünkü kayıplarla birlikte 18 Şubat'tan beri yaşamını yitirenlerin sayısının 64'e ulaştığı belirtildi.

Göstericilerin taş ve molotofkokteyli fırlatmasına güvenlik görevlileri plastik mermi ve tazyikli su ile karşılık verirken iki tarafa da silah kullanıldığına dair suçlamalar yöneltildi.

‘Savunma amaçlı'

Polis, otel çatısına yerleşen muhaliflerin keskin nişancı olduğunu ve ateş açtığını kaydederken muhalifler de polisleri gerçek mermi kullanmak ve çatılardan ateş açmakla suçladı. AFP'nin olay yerindeki muhabiri yerde boş kovanlar gördüğünü, ancak kimin ateş açtığının net olmadığını aktardı. İngiliz gazetesi Guardian'ın Kiev'de bulunan muhabiri Ian Traynor ise dört polisin keskin nişancı olarak çatılara yerleştiğini, ikisinin ateş açtığını gördüğünü belirtti. Ukrayna İçişleri Bakanlığı iddialar üzerine yaptığı açıklamada polislerin kendilerini savunması için ateş açmasına izin verildiğini doğruladı. Bağımsızlık Meydanı'ndaki Ukraynalılar Twitter'dan keskin nişancılar tarafından vurulduklarını iddia ettikleri kişilerin fotoğraflarını paylaştı. Sosyal medya hesaplarından tıbbi yardımda bulunan aktivist Olesya Zhukovskaya'nın (21) boğazından hedef alındığı ve öldüğüne dair iddialara yer veren fotoğraflar gönderildi. Twitter'da Zhukovskaya'nın ameliyat geçirdiği ve yaşadığı iddiaları da yer aldı.

Hükümet karşıtı göstericilerin toplandığı başkent Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'ndan bildiren gazeteciler sokaklarda ve meydana bakan otelin lobisinde cesetlerin görüldüğünü belirtti.

Özerklik ilanı!

Yanukoviç ve muhalefet arasında çarşamba akşamı ateşkes ilan edilmesinin ardından meydandaki göstericiler dün sabah erken saatlerde çeşitli hükümet binalarını işgal ederek parlamentoya doğru yürüyüşe geçti. Hükümet bunu ateşkesin bittiğine dair bir işaret olarak algılarken protestocuların bulunduğu alana ve barikatlara müdahale etmeye başladı. Eylemcilerin 70 polisi rehin aldığı belirtildi. Çatışmaların çıkması üzerine ana hükümet binaları boşaltılırken parlamento oturuma son verdi. Üç ana muhalefet partisi olayların tekrar alevlenmesinden ötürü hükümeti suçlarken ‘planlanmış provokasyon' olduğunu söyledi. Hükümet yandaşlarının ise kollarına sarı bant takarak muhaliflere karşı mücadele etmek için sokaklara çıktığı iddia edildi.

Ukrayna'nın batısındaki Lviv kenti bölge meclisi ise özerklik ilan etti. Kentte isyancılar hükümet binalarını, valiliği ve polis merkezini işgal etti. Kış Olimpiyatları'nın düzenlendiği Rusya'nın Soçi kentinde sporcular Olimpiyat Köyü'nde siyah bant takarak Ukrayna'da ölenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Bazı Ukraynalı sporcular şiddeti kınamak için ülkesine erken döndü.

Sokaklarda her adım başı ceset

Hayatını kaybeden göstericilerin cesetlerine sokak ortasında rastlamak mümkünken bazı vatandaşlar şok geçirdi. Cesetlerin bir kısmının taşındığı meydandaki otelin lobisi kan gölüne döndü. (Milliyet)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.