Ukrayna'dan Rusya'ya gaz tehdidi

Ukrayna'dan Rusya'ya gaz tehdidi

Ukrayna, Rusya'ya batı Avrupa'ya giden gaz nakliyatını tamamen durdurma tehdidi yaptı.

Ukrayna ilk defa Rusya'yı, topraklarından geçen batı Avrupa'ya petrol ve gaz nakliyatını tamamen durdurmakla tehdit etti. Başbakan Arseni Jazenyuk, yaptırım uygulamak üzere Rusya'ya ait 65 şirketin bulunduğu bir liste hazırlandığını söyledi.

Şayet Ukrayna Parlamentosu konuyla ilgili bir kanun çıkarırsa, Rusya'dan batı Avrupa'ya tüm gaz ve petrol nakil yolları kapatılacak. Bunlar arasında hava yolu da bulunuyor. Kiev hükümeti, yaptırım uygulanacak Rus şirketlerinin isimlerini açıklamadı.

Rus boru hattı şirketi 'Transneft' sözcüsü, Ukrayna'yı böyle bir adım atmaya karşı uyararak, gaz ve petrolü başka yollardan da nakledebileceklerini, ancak bunun AB için çok pahalıya malolacağını bildirdi. Rus enerji devi Gazprom'dan ise henüz bir tepki gelmedi.

Moskova'da Dışişleri Bakanlık sözcülüğünden yapılan açıklamada, yaptırım listesinin Ukrayna'nın batıyla birlikte olduğunu göstermek için kullandığı bir propaganda aracı olduğu belirtildi. 2009'da Ukrayna ile Rusya arasındaki gaz krizinden dolayı AB'de enerji darlığı yaşanmıştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.