Uluslararası Adalet Divanı (UAD) ABD aleyhine açılan davada İran'ı haklı buldu

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) ABD aleyhine açılan davada İran'ı haklı buldu

Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı (UAD) İran'ın, ABD'nin tek taraflı yaptırımları nedeniyle açtığı davada, Washington'ın yetki itirazını reddetti.

İran, 2015 yılında imzalanan ancak 2018'de ABD'nin tek taraflı olarak ayrıldığı nükleer anlaşma sonrası birtakım ekonomik yaptırımlara maruz kaldı. İran, bu durumun, ABD ile 1955'te imzalanan dostluk anlaşmasını ihlal ettiğini belirterek  ABD yönetimini şikayet etmişti.

UAD Başkanı Abdulqawi Ahmed Yusuf yaptığı açıklamada jüri üyelerinin, "ABD'nin yargı yetkisi yok" iddiasını haksız bularak İran lehinde karar verdiğini duyurdu.

ABD, geçen seneki duruşmalarda İran'ın Temmuz 2018'de UAD'ye başvurarak açtığı dava dosyasının "kabul edilemez ve yargılanamaz" olduğunu ileri sürerek, düşürülmesi gerektiğini açıklamıştı.

Lahey'deki mahkeme Ekim 2018'deki ön aşamada İran lehine karar vermiş ve ABD'nin Tahran'a uyguladığı ekonomik yaptırımların sivil toplumu etkileyecek ilaç, tıbbi malzeme, gıda, tarım ürünleri, yedek parça gibi ürünleri kapsayamayacağını açıklamıştı.

İran'ın ABD aleyhine açtığı davanın karara bağlanmasının birkaç sene sürebileceği belirtiliyor. Mahkemenin davayla ilgili alacağı karar nihai ve uluslararası bağlayıcılığı bulunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.