Uluslararası Af Örgütü'nden, UNRWA'ya finansal desteği askıya alan ülkelere tepki: İnsanlık dışı bir karar

Uluslararası Af Örgütü'nden, UNRWA'ya finansal desteği askıya alan ülkelere tepki: İnsanlık dışı bir karar

Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına destek sağlayan bazı ülkelerin finansal desteklerini askıya alma yönündeki kararının "insanlık dışı" olduğunu belirtti.

İngiltere merkezli Uluslararası Af Örgütü'nden (Amnesty International) yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İngiltere, Almanya, İtalya, Hollanda, İsviçre, Japonya, Fransa ve Finlandiya, yardım kuruluşuna sağlanan fonun durdurulması konusunda ABD, Avustralya ve Kanada'ya katıldı. Karar, HAMAS'ın 7 Ekim'de israilde gerçekleştirdiği saldırılara 12 UNRWA personelinin dahil olduğu iddialarının ardından geldi. UNRWA, iddialar nedeniyle dokuz çalışanını derhal işten çıkardı ve soruşturma başlattı.

Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Gazze'deki Filistinlilerin hayatta kalmasının risk altında olduğu sonucuna varmasından sadece birkaç gün sonra, bazı hükümetlerin halihazırda soykırım ve tasarlanmış kıtlık riskiyle karşı karşıya olan iki milyon Filistinlinin daha fazla acı çekmesine neden olacak kararlar alması son derece şok edici, hatta insanlık dışıdır. UNRWA'nın 30 bin kişilik personelinden 12 çalışanla ilgili iddialar üzerine böyle bir adım atılmış olması özellikle dehşet vericidir.

İddialar üzerine UNRWA'ya yapılan fonları keseceklerini açıklayan hükümetlerden bazıları, israile sağlanan silahların savaş suçları ve ciddi insan hakları ihlalleri işlemek için kullanıldığına dair çok sayıda kanıta rağmen, israil güçlerini silahlandırmaya devam etmiştir. Halen soruşturulmakta olan iddialara dayanarak insani yardım fonlarını dondurmak için acele ederken, israil ordusuna verilen desteği askıya almayı düşünmeyi bile reddetmek çifte standardın bariz örneğidir.

İşgalci güç israilin, Gazze'deki ve işgal altındaki Filistin topraklarının geri kalanındaki Filistinli mültecilere yönelik yükümlülüklerini bariz bir şekilde ihlal etmeye devam ettiği bir dönemde, UNRWA, vazgeçilmez insani yardım, eğitim ve destek sunarak uzun süredir tek cankurtaran halatı olarak hizmet ediyor. Kuruluş aynı zamanda komşu Arap ülkelerinde yaşayan milyonlarca Filistinli mülteciye de son derece ihtiyaç duyulan yardımı sağlıyor.

Norveç, İspanya, İrlanda ve Belçika, UNRWA'nın acil ihtiyaç sahibi kişilere insani yardım dağıtımında oynamaya devam ettiği hayati rolün bilincinde olarak finansmanı askıya almayacaklarını açıklayan ülkeler arasında yer alıyor.

israil devleti ve sağcı gruplar, Filistinlilerin topraklarına dönüş haklarının korunmasında kilit rol oynayan UNRWA'ya karşı yıllardır karalama kampanyası yürütüyor." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.