​Uluslararası Vicdan Konvoyu Hatay’da

​Uluslararası Vicdan Konvoyu Hatay’da

​Esed zindanlarındaki Suriyeli kadınların özgürlüğünü talep etmek amacıyla oluşturulan ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin 81 ilinden yola çıkan Vicdan Konvoyu, Hatay’a ulaştı.

Suriye’de 7 yıldır devam eden savaşta hapsedilen, işkence ve kötü muamele gören kadınlara dikkat çekmek ve özgürlüklerini talep etmek için oluşturulan Uluslararası Vicdan Konvoyu, Hatay’a ulaştı. Türkiye’deki kadınların öncülüğünde konvoya, 55 ülkeden farklı din, dil, ırk ve kültürlerden binlerce kadın Hatay’da bir araya geldi.

Suriye zindanlarında mahpus kadınların özgürlüklerini talep etmek amacıyla oluşturulan Uluslararası Vicdan Konvoyu öğle saatlerine doğru Hatay’a ulaştı. Hatay Fuar Merkezi alanında bir araya gelen on binlerce kadın ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde dünyaya seslendi.

Fuar Merkezi alanında Türkçe ve İngilizce dillerinde düzenlenen basın açıklamasında Vicdan Konvoyu adına konuşan Avukat Gülden Sönmez, Vicdan Konvoyu’nun tüm çocuklar yaşasın, dili, inancı, ırkı fark etmeksizin tüm kadınlar korunsun diye büyük bir sevgi ve merhametle yola çıktıklarını söyledi.

“Suriye Savaşı’nın 7’nci yılında artık yeter diyoruz” diyen Sönmez, “Bizler, dünyanın birçok ülkesinden gelen kadınlar olarak, hukuksuzca tutulan, cinsel saldırıya ve işkenceye maruz kalan Suriyeli kadınların hürriyeti için bir araya geldik. Farklı ülkelerden, farklı mesleklerden ve kültürlerden bir araya gelen bir dünya kadın İstanbul’dan Hatay’a Vicdan Konvoyu ile bir dayanışma ortaya koyduk. Yol aldıkça da biz kalabalıklaştık. Sesimiz dünyayı dolaştı. Herkes sordu ‘sizleri yollara düşüren nedir?’ Bizleri bu yollara düşüren kız kardeşlerimize ve çocuklara yapılan zulme isyanımızdır.” ifadelerini kullandı.

Suriye’deki savaşın artık ne bir hukukunun ne de ahlakının kaldığının altını çizen Sönmez, sözlerine şu ifadelerle devam etti:

"Suriye savaşında kadınlara tecavüz ise bir silah olarak kullanılıyor"

“Bizler dünyanın her yerinde barış olmasını isteyen ve insanlık için barışın en hayırlı olduğuna inanan insanlarız. Ancak görüyoruz ki savaşları önlemeye biz kadınların gücü yetmiyor. Yine de bizler buradan sesleniyoruz. Savaşın artık ne bir hukuku ne de ahlakı kaldı. Suriye savaşında kadınlara tecavüz ise bir silah olarak kullanılıyor. İnsanlığımızdan utanıyoruz. Kimyasal silahlarla çırpınarak ölen her çocuk ve hapislerde tutulan mazlum her kadın insanlığın geleceğine dair biraz daha umudumuzu kaybettiriyor. Her geçen gün daha acımasız işkence yöntemleri keşfediyor ve en kısa en ucuz toplu katliam yapan silahları yarıştırıyoruz. Korkuyoruz, geleceğimizle beraber insanlığımızı da kaybedeceğiz.”

"Suriyeli kız kardeşlerimizi serbest bırakın"

Sönmez, “Kadınlara zulmederek ve çocukları hapsedip işkence ederek bir zafer kazanmayı düşünenler kan ve gözyaşının üzerine mutsuzluktan başka bir şey inşa edemezler. Vicdan Konvoyu tüm çocuklar yaşasın, dili, inancı, ırkı fark etmeksizin bütün kadınlar korunsun diye büyük bir sevgi ve merhametle aynı zamanda da kararlılıkla yola çıktı. Buradan sesleniyoruz, kadınlar olarak sessiz çığlığımızı duyun ve lütfen cevap verin. Hemen, şimdi tecavüzü savaş silahı olarak kullanmayı bırakın. Hemen şimdi bu kadınlara acımasızca yapılan işkenceyi durdurun. Hemen, şimdi tüm Suriyeli kız kardeşlerimizi serbest bırakın. Bırakın evlerine dönsünler, bırakın ailelerine kavuşsunlar. Bırakın ki biz de yaşama dair biraz daha umutla evlerimize dönelim. Hepimiz için insan haklarının korunduğu, insancıl hukukun gereğinin yapıldığı adil bir dünya ancak Suriyeli kız kardeşlerimizin özgürlüğünden geçer.”diye konuştu.

İLKHA
























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.