Umut Kervanı Bitlis Tatvan'da Afgan mültecilere yemek dağıttı

Umut Kervanı Bitlis Tatvan'da Afgan mültecilere yemek dağıttı

​Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak, Türkiye’nin batı illerine gitmek için geldikleri Bitlis'in Tatvan ilçesindeki otogarda kalan yüzlerce mülteciye, Tatvan Umut Kervanı tarafından sıcak yemek hizmeti verildi.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak, Bitlis’in Tatvan ilçesine gelen yüzlerce mülteci zor şartlar atında yaşam mücadelesini veriyor.

Günlerdir Tatvan otogarında kalan Afgan ve Pakistan başta olmak üzere farklı ülkelerden gelerek, batı illerine gitmeye çalışan yaklaşık 250 mülteciye, Tatvan Umut Kervanı tarafından sıcak yemek dağıtıldı.

Tatvan Umut Kervanı Temsilcisi Yücel Oktay, mültecilerin yaşadığı mazlumiyete dikkat çekerek, yetkilileri ve hayırseverleri, mültecilere yardımda bulunmaya davet etti.

"Yetkililerin gerçekten bu mülteci kardeşlerimize yardım eli uzatmaları gerekiyor"

Oktay, "Burada bulunan 250 Afganistanlı mülteci kardeşimize yemek vermek üzere, bugün nöbeti devraldık. Yaklaşık 20 gündür İslami sivil toplum kuruluşları burada bulunan kardeşlerimize gerekli yardımı yapıyorlar. Yalnız bunların yeterli olmadığını görüyoruz. Sadece biz akşam yemeğini yedirmekle yetiniyoruz. Kendileri gün boyunca belki açlık ve sıkıntı çekiyorlar. Sorunları sadece yemek değil, barınma sorunları var. Yatacak yerleri yok. Dışarıda kartonlar üzerinde gün ve gecelerini geçiriyorlar. Buraya gelene kadar çektikleri zorluklar, 20-25 gün süren yürüyüşler, ailelerle, çoluk çocuklarla beraber perişan olma durumları… Burada çok zor şartlar altında hayatlarını devam ettirmeye çalışıyorlar. Bundan sonraki süreçte de mutlaka kendilerine yardım edecekler bulunacaktır. Fakat sadece bizim yardımlarımızla bu işler çözülmeyecek. Bundan dolayı yetkililerin gerçekten bu mülteci kardeşlerimize yardım eli uzatmaları gerekiyor. Onların barınma ve yemek sorunlarını çözmeleri gerekiyor." dedi.

"Vahdet sağlanmış olsaydı, Müslüman kardeşlerimizi bu halde görmeyecektik"

Oktay, mülteci sorunu ümmetin içinde bulunduğu durumdan kaynaklandığını vurgulayarak, "Burada sadece masumiyeti görmüyoruz.  Bununla beraber İslam ümmetinin parçalanmışlığını da görüyoruz. Eğer vahdet sağlanmış olsaydı, Müslüman kardeşlerimizi bu halde görmeyecektik. Bize düşen bir vazife de Müslüman kardeşlerimizi, artık içine düştükleri bu acı vaziyetten kurtulması adına İslam vahdetini sağlamaları ve zalim güçlere karşı tek yumruk olarak hareket etmeleridir. İnşallah biz bunu sağlayacağız." diye konuştu.

"Her akşam buradaki Afgan ve Pakistanlı kardeşlerimize sıcak yemek dağıtıyoruz"

Otogarda kalan mültecilere yönelik yardımları organize eden Sinan Kıranşal ise yetkililerin mültecilerin durumuna duyarsız kalmalarının kendilerini üzdüğünü söyledi.

Yaklaşık 21 gündür Afgan ve Pakistanlı mültecilere sıcak yemek dağıtımını yaptıklarını dile getiren Kıranşal, "Mülteci kardeşlerimizi otogarda görürken yüreğimiz burkuldu. Bunun böyle olmayacağını, bir şeyler yapmamız gerektiğinin farkına vardık. Birkaç arkadaşla sivil duyarlılık uyandırmak için yola çıktık. Her akşam buradaki Afgan ve Pakistanlı kardeşlerimize sıcak yemek dağıtıyoruz.  İşin doğrusu bu kadar mülteci kardeşlerimize yemek vereceğimizi düşünemiyorduk. Fakat Elhamdülillah sesimize, çığlığımıza kulak veren bizlere dönüş yaptılar. Her akşam yaklaşık 150 -200 kişiye yemek veriyoruz. Bunların arasında aileler, çocuklar, bebekler, kadınlar var. Bugün de Umut Kervanı Vakfı sıcak yemek dağıtıyor. Ekip olarak buradalar. Dünde Hayrat Vakfı vardı. Her gün birileri bize dönüş yapıyor, bu bizi mutlu ediyor." dedi.

"Sivil toplum örgütleri ve yetkililerin olaya duyarsız kalmalarını istiyoruz"

Tatvan’daki yetkililerin bu güne kadar olaya müdahil olmadıklarının altını çizen Kıranşal, hem yetkililere hem de hayırseverlere çağrıda bulundu.

Kıranşal, "Tatvan'daki yetkililerin bugüne kadar olaya müdahil olmaması bizi çok üzüyor,  yüreklerimizi acıtıyor. Birkaç insanın emeğinden dolayı bugüne kadar yaklaşık 3 bin mülteci kardeşimize yemek veriyoruz. Bu ne kadar sürer bilmiyoruz. Sınırda daha ne kadar mülteci var bilmiyoruz. Ama bunların söylediğine göre binlerce mülteci İran sınırında bekliyor. Bunlar yavaş yavaş Türkiye’ye giriş yapacaklar. Otogarda 3-4 gün bekliyorlar. Tacirler de bunları batı illerine doğru aktarıyor. Tüm sivil toplum örgütleri ve yetkililerin olaya duyarsız kalmalarını istiyoruz. Gelin otogardaki Müslüman kardeşlerimize sahip çıkın diyoruz. En azından onlara bir sıcak yemek verin, onlarla bir sohbet edin." diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.