Umut Kervanı Vakfı’ndan acil yardım çağrısı

Umut Kervanı Vakfı’ndan acil yardım çağrısı

Umut Kervanı Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Karakaş, sahada çalışan gönüllülere teşekkür ederek, iş insanları ve hayırseverlere yardım çağrısında bulundu.

Kahramanmaraş merkezli depremin yıktığı ilerden biri olan Adıyaman’da açtıkları aşevinde günlük 30 bin depremzedeye üç öğün sıcak yemek çıkaran 4 kardeş yardım kuruluşu, yardımlarını sürdüreceklerini açıkladılar.

Sahada yapılan çalışmaları değerlendiren Karakaş, bu çalışmaların soluklu ve maliyetli olduğunu dile getirdi.

Kısa vadeli bayrama kadar, uzun vadeli ise 6 ay süreyle sahada olacaklarını belirten Karakaş, “10 ili etkiledi, on binlerce insan hayatını kaybetti. Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı olarak, depremin ilk gününden itibaren gönüllü kardeşlerimiz sahaya indiler. İlk etapta enkazda arama kurtarma faaliyetinde bulundular. Umut Kervanı için bir seferberlik hali yaşandı.” dedi.


“Ümmet elinde geldiğince bir dayanışma içerisindedir”

Sahada çalışırken insan potansiyeline ihtiyaç duyulduğunu, çevre illerden gelen gönüllülerle çalışma sürdürdüklerini belirten Karakaş, “Tabii bunu yaparken çok ciddi bir insan potansiyeline ihtiyaç var. Adıyaman'da bu işi yapıyoruz. Ama Batman'ı, Diyarbakır’ı, Muş’u, Bingöl’ü… anmadan olmaz. Çünkü buradaki ağır yükü bir şekilde onlar taşıdılar. Bugün Batman'a bir ekip gitti, yerine başka bir ekip geldi. Adıyaman'daki kardeşlerimiz çalışıyorlar. İlçelerden gelen yardımlar var, insan potansiyeli anlamında söylüyorum. Çevre illerdeki kardeşlerimiz, belki her tarafta insanlar geliyorlar. Türkiye içinde ve Türkiye dışında gelenler de var. Çinli kardeşlerimiz var, Uygur kardeşlerimiz var, Özbek kardeşlerimiz var. Ümmet elinde geldiğince bir dayanışma içerisindedir. Bunun adı Umut Kervanı olur, başka bir şey olur. Umut Kervanı bünyesinde bunlar yapıldı. Çeşit çeşit etini sitelerden, farklı kavimlerden kardeşlerimiz geldiler. Dayanışma içerisinde oldular.” diye konuştu.

“Yardımların devam etmesi gerekiyor”

Büyük afet yaşandığını, bu yardımların devam etmesi gerektiğinin altını çizen Karakaş, şunları söyledi:

“Bu yardımların devam etmesi gerekiyor. Çünkü büyük bir afet. Malumunuz bu yangın değil ki söndü diyelim, bu sel değil ki sular çekildi diyelim, bu bir deprem yıktı geçti. Artçılar devam ediyor, insanlar hala korkuyor. Bundan dolayı hem psikolojik destek noktasında belki diyanet görevlerine, psikologlara büyük iş düşüyor. Ekiplerimiz, kardeşlerimiz köylere gidiyor, tespitlerde bulunuyorlar. Gıda ihtiyaçları bulunanlara gidip yardım ediyorlar. Son günlerde baktığımız kadarıyla Adıyaman'da 30 bin kişiye üç öğün sıcak yemek çıkarmamız var. Bu büyük bir özveri, büyük bir maliyet istiyor. Bu maliyetin karşılanabilmesi bizi aşar. Biz bundan dolayı sadece Türkiye'deki kardeşlerimize değil, ümmete sesleniyoruz. İhtiyaçlarımız var, bize yardım etmek zorundasınız. Çünkü biz bir ümmetiz, birbirimize dayanışmak zorundayız. Nakdi yardımların altını özellikle çiziyorum. Çünkü ihtiyaçlar değişiyor. Bugün sabuna ihtiyacımız varsa, yarın bakıyoruz diş fırçasına ihtiyacımız oluyor. Nakdi yardım olursa, bu en iyisidir. Nakdi yoksa dahi bakliyat dediğimiz mercimek, nohut, fasulye, pirinç, şeker, yağ ihtiyacımız var. Kahvaltılık malzemesine ihtiyacımız var. Altını çizmek istiyorum. İnsanlar günlerdir çorba içiyorlar. Artık bir zeytin, peynir yeme durumuna gelmesi gerekir. Sizin aracılığınızla iş adamlarına seslenmek istiyorum. Yardımlar esirgenmemelidir.”

“Biz Müslümanız, yardımlaşmalıyız”

Afetin büyüklüğüne dikkat çeken Karakaş, uzun soluklu sahada olacaklarını, budan dolayı dayanışmanın çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Karakaş, “10 ilimizde yıkım var ama üç ilimizde daha ağır hasar aldı. Muhtemelen 6 ayı bulacaktır saha çalışmaları. Kısa vadede bayrama kadar Ramazan'ı burada geçireceğiz. Ramazan'ı geçirirken gıda ihtiyacımız olacak. Günde yarım ton mercimek tüketiyoruz. Onu biz karşılayamıyoruz, bu mümkün değil. Bu ancak dışarıdan gelen destekle olur. Adıyaman'da gerçekten çok ağır bir yük taşıyoruz. Bu görevimizdir, bununla onur duyuyoruz, bunu yapmak zorundayız. Siz de bunu yapmak zorundasınız. Çünkü biz Müslümanız, yardımlaşmalıyız. Peygamber Efendimiz bizi kardeşler ilan etmiş. Kardeşler zorunlu dayanışma içerisinde olmalıdır. Şu anda dayanışma zamanıdır diyoruz. Sizlerden, bütün kardeşlerimizden destek bekliyoruz.” çağrısında bulundu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.