Üniversite öğrencileri Kürtçe tefsir dersi işliyor

Üniversite öğrencileri Kürtçe tefsir dersi işliyor

Muş Alparslan Üniversitesinde açılan kurs kapsamında üniversite öğrencileri Kürtçe tefsir dersi işliyorlar.

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü hocaları, "Hayırda Buluşanlar Öğrenci Topluluğu" ile iş birliği yaparak, öğrencilere yönelik Kürtçe tefsir kursu açtılar.

Üniversite külliyesinde açılan kursta haftada bir saat eğitim gören öğrenciler, kursa ilgi gösteriyorlar.

MŞÜ'de eğitim gören birçok öğrencinin Kürt olması hasebiyle böyle bir kurs açtıklarını belirten Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünden Öğr. Gör. İkram Filiz, öğrencilerin kendi dilleriyle dinlerini daha iyi anlayabileceklerini söyledi.

Filiz, "Bizim üniversitedeki öğrencilerin birçoğu bu bölge insanı ve Muş çevresinden gelen insanlar. Bunun için bizler de Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü hocaları olarak öğrenciler için kurslar açmaya karar verdik. Bazı öğretmenlerimiz Farsça kursları, bazıları Kürtçe kursları, bazıları da İngilizce ve Arapça kursları açtılar. Biz de arkadaşlarımızla birlikte bütün üniversite öğrencilerine yönelik Kürtçe tefsir dersleri yapmak için istişare yaptık. Bunun için arkadaşlarımız ve 'Hayırda Buluşanlar Öğrenci Topluluğu' ile beraber bu Kürtçe tefsiri işlemeye karar verdik." dedi.

"Öğrencilerimiz kursumuzdan istifade ediyor"

Kur'an-ı Kerim'i Fatiha suresinden başlayarak değil, sebebi nüzulüne göre işlemeyi kararlaştırdıklarını dile getiren Filiz, şunları söyledi: "Bu kursumuzdan öğrencilerimiz istifade ediyor. Bugüne kadar Kürtçe tefsir kursları ya da konferanslar hiç olmadı. Biz böyle bir şey görmemiştik. Biz de bunun bir ilk olması için bugün ilk dersimizi yaptık. Bu Kürtçe tefsir için güzel bir gelişme oldu. Bir ilk olma manası taşıyor. Bizim üniversitenin çoğu öğrencisi Kürt'tür. Bunun için Kürtçe tefsir kursunu açmayı düşündük. Öğrenciler kendi dilleriyle dinlerini öğrensinler. Çünkü kendi dilleriyle okuyup yazsalar bu onlar için daha iyi olacaktır. Öğrencilerin kendileri Kürt oldukları için daha iyi anlayacaklardır. Hem de tefsir bilgileri gelişmiş olacak."

Öğrenci topluluğunun akademik danışmanı Öğr. Gör. Hatip Erdoğmuş da Kürtlerin dindar olduklarını ve gençlerin tefsirle hemhal olmalarını istediklerini anlattı.

"Kürtçe öğrenmek isteyen herkese açık olan bir kurs"

Kurslarının, Kürtçe öğrenmek isteyen herkese açık olduğunu bildiren Erdoğmuş, "Bizim bu bölgede yaşıyor olmamız hasebiyle ve Muş Alparslan Üniversitesinde okuyan öğrencilerin çoğunun Kürt olmaları nedeniyle biz öğrencilerimize yönelik bazı faaliyetlerde bulunmak istedik. Kürtçe pratik dersleri açtık. Bu ders sadece bizim yöremizdeki Kürt öğrencilere yönelik değildir. Kürtçe öğrenmek isteyen ve Kürtçe öğrenmeye meyilli olan herkese açık olan bir kurstur. Bununla birlikte Kürtçe tefsir dersini açtık. Biz Kürtler dindar insanlarız. Gençlerimizin tefsirle hemhal olmalarını istedik. Bugün başladık, hocamız İkram Filiz ilk dersini yaptı. Öğrencilerin de böyle ilgili ve alakalı olmaları bizi çok sevindirdi." ifadelerini kullandı.

"Bu ders sayesinde dinimizi dilimiz ile öğreniyoruz"

Kursa katılan öğrencilerden Sidar Gök ise "Biz burada Kur'an tefsiri dersini görüyoruz. Bugüne kadar yazılan tefsirler hocamız tarafından bize anlatılıyor. Tefsirlerde olan mana ve yazım yanlışlarını hocamız bize açıklıyor. Biz burada bunları görüyoruz. Kur'an'da geçen kıssaları hocamız Arapça'dan Kürkçe'ye çevirerek bize tefsirini yapıyor. Biz bu ders sayesinde dinimizi dilimiz ile öğreniyoruz. Dilimiz ile öğrendiğimiz bilgiler beynimize daha iyi yerleşiyor." şeklinde konuştu. (Ayetullah Tarhan - İLKHA)








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.