Üniversite tercihleri danışman gözetiminde yapılmalı

Üniversite tercihleri danışman gözetiminde yapılmalı

Üniversite adaylarına önemli uyarılarda bulunan eğitim uzmanları, tercihlerin danışman kontrolünde yapılması tavsiyesinde bulunuyor.

2017 ÖSYS tercih işlemleri yarın başlıyor. Yüzbinlerce üniversite adayını büyük bir heyecan sararken birçok aday, tercih noktasında kafa karışıklığı yaşıyor.

Tercih işlemleri konusunda bilgilendirmede bulunan Özel Kayapınar Lisesi Rehber öğretmeni Avni Altın, tercihlerin danışman veya rehber öğretmen gözetiminde yapılmasını öneriyor.

Öğrencilerin tercih dönemlerinde mevcut çevreden dolayı ikilem içinde kalabileceğini söyleyen Altın, "Tercihler süresinde zor bir süreç bizi bekliyor.  Zor olmakla beraber öğrenci kendi tercihi ve ailenin tercihini birlikte değerlendirmek lazım. Öğrenci, acaba kendi tercihine yönelik bir tercihte mi bulunacak,  yoksa toplumda öne çıkan bazı meslek gurupları ya da ailenin ebeveynlerin çocuk üzerinde aktif olarak ya da baskın olarak öne çıkarmış olduğu bir mesleği mi tercih edecek bilinmiyor. Çocuk ister istemez bu ikilemde kalabiliyor." dedi.

Öğrenciler tercih sürecinde sıralamaya dikkat etmeli

Altın, öğrencilerin tercih edeceği bölümün sıralamasına dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Somut bir örnek vermek gerekirse öğrencinin sıralaması MF-3 türünde sıralaması 50 bin ise bu öğrenci, sıralamayı 40, 45 binden itibaren tercihte bulunsun.  65, 70, 80 binlere doğru yönelik olarak o yelpaze ile o arada tercihte bulunması gerekir.  Mümkün oldukça tercih aralığındaki yelpazeyi geniş tutmak lazım. Bununla beraber özellikle bu sene değişen bazı bölümler,  puan türleri var." ifadelerini kullandı.

Altın, "Geçmiş senelerde ilahiyat, okul öncesi öğretmenliği ve özel eğitim öğretmenliği YGS puan türüyle öğrenci alabiliyordu. Bu sene itibariyle TS-1 puan türüyle öğrenci almaya başladı.  Öğrenci arkadaşlarımız bunu yaparken bununla beraber onların TS-1 puan türünden alınacağı için bu sene itibariyle bir başarı sırası söz konusu değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Tercihlerin rehber öğretmen gözetiminde olması gerektiğini belirten Altın, şöyle devam etti:

"Özellikle sözelci arkadaşlarımız bu bölümleri tercih ederken maksimum yüksek bir puandan başlayıp minimum gelebilecek en düşük olan üniversiteyi tercih edip ona göre yelpazeyi mümkün oldukça geniş tutmak lazım.  Bununla beraber öğrenci kardeşlerimizin dikkat etmesi gereken diğer bir husus da özellikle LYS ve YGS puan türünden bazı üniversiteler, aynı meslekten tercih alabiliyor. Örneğin bir hemşirelik, bir FTR dediğimiz bölümler hem YGS-2 puan türünden hem de MF-3 puan türünden öğrenci alabilir. Öğrenci arkadaşlar, bu anlamda tercih yaparken hem YGS-2 sıralamasını göz önünde bulundurup YGS-2 ile üniversiteye öğrenci alan bölümlere dikkat etmesi lazım.  Bununla beraber MF -3 puan türünden öğrenci alan üniversitelerin kendi MF-3 puan türünden ona göre bir sıralamayı göz önünde bulundurması lazım. Öğrenci kardeşlerimiz tercihler yaparken mutlaka bir tercih danışmanı ya da bir rehber öğretmeni gözetiminde tercihlerini yapması gerekmektedir."

Altın, öğrencinin tercih sırasında yeteneğini göz önünde bulundurması gerektiğini ifade ederek, "Öğrencinin, yeteneğini göz önünde bulundurarak kendi yeteneğine uygun olan mesleği ya da bölümü tercih etmesi gerekir. Maalesef özellikle ülkemizde tercihler ele alınırken ekonomik anlamda bir getirisi var mı cihetiyle bakılıyor. Yani öğrencinin yeteneğine göre bir değerlendirme değil de biraz da ekonomik getirisi olan bölümler ön planda olduğu için öğrenci arkadaşlarımız ya da ebeveynler öğrenciden ziyade biraz daha ebeveynlerin bu konuda öğrenci üzerinde ciddi bir psikolojik bir baskı uyguladığını görmekteyiz." şeklinde konuştu.

Altın, son olarak, "Bizim burada ebeveynlerden ricamız çocuğun sevmiş olduğu bir mesleği tercih etmesidir. Belki kendi mesleğinde daha başarılı bir birey olarak hem topluma hem insanlığa faydalı olabilir. Mümkün olduğunca tercihler döneminde bilen birisine danışmak daima faydalıdır." ifadelerini kullandı.

İLKHA





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.