Ürdün Ebu Katade'yi serbest bıraktı

Ürdün Ebu Katade'yi serbest bıraktı

Ürdün mahkemesi, Ebu Katade hakkındaki suçlamalarla ilgili kararını verdi. Atılan suçlamalardan beraat eden Katade bugün serbest bırakıldı

Ürdün mahkemesi, uzun süredir tartışma konusu olan din adamı Ebu Katade'ye beraat verdi. Katade bugün serbest bırakıldı.

Mahkeme, 2000'li yılların başlarında milenyum kutlamalarına katılmak üzere toplanan turistlere saldırı düzenlediği suçlamasından beraat ettirdiği Filistin doğumlu Katade'nin “derhal salıverilmesine” karar verdi.

Katade İngiltere'den geçtiğimiz yıl, kendisini ülkesine göndermek için İngiliz bakanlar tarafından yürütülen uzun bir hukuk mücadelesinden sonra sınırdışı edilmişti.

Katade'nin Ürdün'e iade edilmemek için verdiği sekiz yıllık hukuk mücadelesi, İngiltere ve Ürdün arasında Katade'nin Ürdün'e, kanıtın işkence altında edinildiği dolayısıyla mahkemede kullanılamayacağı koşuluyla iade edilmesine ilişkin diplomatik bir anlaşmayla sonuçlandı.

54 yaşındaki Katade, kendisine yöneltilen suçlamaları defalarca reddetti.

Katade, geçtiğimiz Haziran 1998'de gerçekleşen bombalama olayı ile ilişkisi olduğuna dair suçlamadan da beraat etmişti. Ebu Katade'nin, kendisini elinde tutan Ürdün yönetiminin şimdi IŞİD'e karşı savaşta elverişli bir müttefik olarak kullanılabileceğine dair çelişkili iddialar var.

Ürdün ve çevresinde etkili bir imam olan Ebu Katade ilk başından bu yana IŞİD'i eleştien açıklamalarda bulunuyordu. Katade'den IŞİD'e karşı destek istenebileceği ifade ediliyor.

Ürdün Haziran ayında da, yine IŞİD karşıtı Filistinli selefi din alimi Muhammed Makdisi'yi beş yıl süren tutukluluğunun ardından serbest bırakmıştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.