'Ürdün ihaneti'nin belgeleri ortaya çıktı

'Ürdün ihaneti'nin belgeleri ortaya çıktı

Ürdün Kralı Hüseyin'in, 1973 Arap-İsrail savaşında İsrail ile gizlice işbirliği yaptığı yönündeki iddiaların belgeleri ortaya çıktı.

İsrail istihbarat kaynaklarının açıkladığı belgelere göre, Arap ordularının büyük bir hezmet yaşadığı 1973 Arap İsrail savaşında Ürdün, İsrail ile gizli olarak işbirliği yaptı. Bu savaşta İsrail Sina ve Golan tepelerini işgal etmişti.

İsrail ile Mısır ve Suriye arasında yaşanan 1973 savaşı ya da da diğer adıyla Yom Kippur Savaşı ile ilgili ilginç bir detay ortaya çıktı. Dünyayı ekonomik durgunluğun eşiğine getiren ve sonrasında petrol fiyatlarının uçmasına eden olan bu savaşta Ürdün ile İsrail’in savaş boyunca işbirliği içinde oldukları ortaya çıktı.

Arap Dünyası’nda savaşı sırasında sıkı Arap milliyetçisi söylemleri ve İsrail karşıtı açıklamaları ile hatırlanan Ürdün Kralı Hüseyin, gizli bir şeklide İsrail ile ilişkilerini sürdürdüğü ortaya çıktı. İsrail ve Ürdün arasında yaşanan 1973 savaşı sırasında bu yakın ve gizli ilişki ise daha önce yayınlanmayan belgeler sayesinde ortaya çıktı.

İsrail’in Haaretz, gazetesinin yayımladığı belgelere göre savaş esnasında açıktan diğer Arap ülkeleri ile birlikte Mısır ve Suriye ittifakına desteğini sunan Ürüdün, kapalı kapılar ardında ise İsrail ile işbirliği içine girmişti. Belgelerde dönemin Ürdün Kralı Hüseyin’in İsrail yönetimiyle yaptığı anlaşmanın içeriği hakkında yarıntılı bilge verilmese de bu işbirliğin daha çok istihbari olduğunu ima eden yazışmalar bulunuyor.

Tarihçiler tarafından Ekim savaşı olarak da isimlendirilen bu savaş, 1973 yılında Mısır ve Suriye ordularının İsrail’e saldırmasıyla başlamış daha sonra İsrail’in galibiyetiyle sonuçlanmıştı. (dünya bülteni)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.