Üretici başına 300 koyun projesinin detayları açıklandı

Üretici başına 300 koyun projesinin detayları açıklandı

​300 koyun projesi kapsamında, Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi'nin açıklanması dolayısıyla Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, projenin işleyişi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

300 koyun projesi kapsamında Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi’nin detayları hakkında açıklama yapan Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvanclık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, ön başvuruların belgeleriyle www.300koyun.tigem.gov.tr internet adresinden alınacağını belirtti.

Sözleşmenin imzalayacağı yetiştiriciye 300 başa kadar küçükbaş hayvanı ücreti karşılığında satılacağını söyleyen Atalar, hayvanların bakım, besleme ve sağlık masrafları için avans verileceğini söyledi.

"Üretilecek yapağı ve süt yetiştiricinin olacak"

Atalar, "TİGEM, Ziraat Bankası aracılığı ile sözleşme imzalayacağı yetiştiriciye 300 başa kadar küçükbaş hayvanı ücreti karşılığında satacak. Bakım, besleme ve hayvan sağlığı masrafları için avans verecek. TİGEM, doğacak kuzuların alımını garanti edecek ve taban alım fiyatını önceden belirleyecek. Üretilecek yapağı ve süt yetiştiricinin olacak. TİGEM, Ziraat Bankası aracılığı ile üretim sürecinde, yetiştiriciye bakım ücreti ve sigorta bedelini avans olarak verecek. Bunun yanında sözleşme imzalayacağı yetiştiricilere kendi işletmelerinde eğitim verecek. Sütten kesimi müteakip kuzuları alarak, masraflar düşülerek hak edişi üreticiye ödenecek. Alınan dişi kuzularla üretim zinciri büyüyerek devam edecek. Üretici hayvanlara TARSİM sigortalarını yaptıracak. Üretici başına 300 başa kadar küçükbaş hayvan verilerek, toplamda en az bin 666 üretici ile sözleşme, olmak üzere toplam 500 bin baş üretim materyali sağlanacak." dedi.

"Ön başvurular belgeleriyle www.300koyun.tigem.gov.tr internet adresinden alınacak"

Atalar, projelenin başvuru süreci şöyle sıraladı: "Ön başvurular belgeleriyle www.300koyun.tigem.gov.tr internet adresinden alınacak. Başvuruların TİGEM tarafından değerlendirilerek başvuruları kabul edilen yetiştiriciler Ziraat Bankası tarafından değerlendirilerek kazananlar duyurulacak. Kredisi onaylanan yetiştiriciler ile Ziraat Bankası ve TİGEM arasında sözleşmeleri imzalanacak. Hayvanların temini ve teslim yapılarak, teslim edilen hayvanların il/ilçe müdürlükleri tarafından aşılama ve küpelemeleri ücretsiz olarak yapılacak. Yetiştiriciye bakım giderleri ve sigorta bedeli için avans verilecek. Doğacak dişi kuzular için TİGEM tarafından yetiştiriciye alım garantisi verilerek, alınacak dişi kuzular Bakanlığın diğer projelerinde değerlendirilecek."

300 koyun projesinden kimler faydalanacak

Atalar, 300 koyun projesinden faydalanacakların kriterlerini "Üretim yapacağı yerin mera alanı, kaba yem üretebilirliği, Hayvan varlığı, Cinsiyet ve yaşı (Genç çiftçi olması önemlidir), Hayvan barınağına sahip olması, Halen hayvancılıkla uğraşıyor olması gibi kriterler göz önüne alınacak." şeklinde sıraladı. 

İLKHA




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler