Üreticiyi düşündüğümüz için fiyatlarımızı açıklamadık

Üreticiyi düşündüğümüz için fiyatlarımızı açıklamadık

TMO olarak açıklayacakları fiyatın üreticinin fiyatından aşağı olmasından dolayı tüccarları üreticilere yönlendirdiklerini belirten Toprak Mahsulleri Ofisi Batman Şube Müdürü Abdurrahman Güneş, bu şekilde üreticinin daha kârlı çıktığını söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi Batman Şube Müdürü Abdurrahman Güneş, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sene mısır fiyatını erken açıklamadıklarını söyledi. Bunun sebebinin tüccarı üreticiye yönlendirmek olduğunu belirten Güneş, kendi fiyatlarının üreticinin fiyatından daha düşük olduğunu, fiyatı erken açıkladıkları takdirde üreticinin zarar edeceğini belirtti.

Geçen sene bütün mısır stoklarını sattıkları için mısırın bu sene çok değerli olduğunu söyleyen Güneş, "Geçen yıl tüccar yanlış yaptı. ‘Önce ofis alsın, sonra ben ofisten alırım.’ diye beklediler. Onlara ucuza satmadık, normal fiyatına sattık. Satınca bu sefer dediler ki 'Tarladan biz alalım.' Onun için bugün üreticisinin müşterisi çok. Maliyetlerini hesapladık ve aklımızda bir fiyat mevcut. Açıklayacağımız bu fiyat şu an ki piyasanın altında bir fiyattır. Geçen sene ki mısıra göre yüzde 10-15 gibi yüksek bir fiyattır fakat mevcut piyasaya göre düşük bir fiyattır." dedi.

Fiyatlarını açıklayarak piyasaya müdahale etmek istemediklerini vurgulayan Güneş, "Üretici hali hazırda memnun… Alan memnun, satan memnun… Ben piyasaya müdahale etmiş oluyorum. Ben belirlediğim fiyatı açıkladığım zaman tüccar da benim belirlediğim malın üç aşağı beş yukarısında mal alacak. Dolayısıyla üretici zarar edecek. Biz bunun için açıklamayı durdurduk. Şu an piyasa işliyor. Belli bir marja kadar takipteyiz. Yarın öbür gün ben bu malı alıp bir yere stoklayayım diye isteyen adamlara da mesajı veriyoruz. İthalat yetkisi alıyoruz, ihale hazırlığı yapıyoruz. Sen bunu makul rakamlar içerisinde kalma kaydı ile piyasada satabilmen gerekiyor." diye konuştu.

"İnsanlar piyasayı rant alanı, fırsatçılık ve karaborsacılığa dönüştürüyor"

Şu anda herhangi bir stoklarının olmadığını söyleyen Güneş, "Ama Adana, Gaziantep ve Konya kısmında stoklar var. Konya mısır hasadına yeni başladı. Devletimizin elinde kozları çok fazladır. İstediği hareketi yapar ve piyasayı şekillendirir. Geçenlerde bakanlığımızın bir açıklaması da vardı. ‘Stokçuların ellerindeki malın ellerinde kalması yüksek, tedbirinizi alın’ diye. Piyasa işlesin diye bu fiyatlar açıklanmıyor; ama insanlar piyasayı kendilerine rant alanı, fırsatçılık ve karaborsacılığa dönüştürüyor. Devletimiz bazı şeyleri piyasaya terk etmek istiyor. Ama piyasa rantları tam olarak rayında götürmüyor." ifadelerini kullandı.

Güneş son olarak şunları söyledi: "Bizim piyasayı kontrol etme ve düzenlemeyle ilgili sorumluluklarımız var. Biz bunu uyguluyoruz. Bu sene mısırdaki fiyatı açıklamamamızın tek sebebi şu an da üretici lehine şartlar gelişiyor diyedir. Bizde ki fiyat ile piyasada işlem gören fiyat farkını açıklarsak hepsi tüccarın cebinde kalacak."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler