Ustura ve makasla geçen bir ömür

Ustura ve makasla geçen bir ömür

Muş'ta yaklaşık yarım asırdır berberlik yapan Necat Toplu, ilerlemiş yaşına rağmen ustura ve makasıyla ekmeğini kazanıyor.

Muş'ta 12 yaşında çırak olarak başladığı berberlik mesleğini yaklaşık yarım asırdır devam ettiren Necat Toplu (62), mesleğine devam etmenin mutluluğunu yaşıyor.

17 berber ustasının yetişmesine vesile olan Toplu, ilerlemiş yaşına rağmen ekmeğini makas ve usturasıyla kazanmaya çalışıyor.

Artık yetiştirecek eleman bulamadığını söyleyen Toplu, boş duran gençlerin kötü şeyler yaptıklarını anlatıp, ailelere uyarılarda bulundu.

Ömrü yettiği sürece mesleğini devam ettirmek istediğini belirten Toplu, "Ben 17 işçi yetiştirdim, bunları meslek sahibi yaptım. Allah'a şükürler olsun. Ben ekmeğimi buradan kazanıyorum. 10 öğrencim vardı, bunları okuttum. 45 yıldır bu mesleği yapıyorum. Eskiden insanlar çocuklarını bizim yanımıza çırak olarak verebilmek için adeta bize yalvarıyorlardı. Yalnız şimdi kimse çocuğunu bizim yanımıza vermiyor. Oysaki berberlik güzel bir meslektir. İnsan buradan ekmeğini kazanabilir. Berberlikte öğleye kadar aç kalırsın, öğleden sonra yine tok olursun. Gençler sokaklarda geziyor, her şeyi yapıyorlar ama gelip çalışmıyorlar. Kahveler dolu, sokaklar doludur. Aileleri, şimdiki gençlere sahip çıkmıyor, onları bir mesleğe yönlendirmiyorlar. Gençlerin hepsi sokaklarda, kahvehanelerde olduğu için hırsızlık da yaparlar, uyuşturucu da kullanırlar." dedi.

Ailelerin, meslek öğrenmeleri için çocuklarıyla ilgilenmeleri gerektiğini dile getiren Toplu, "Ben şimdi çırak yetiştirmek istiyorum. Aileler getirsinler, çocuklarını bizim yanımıza versinler. Benim yanımda bir çırak var. Gelip buraları süpürüp gidiyor. Sonunda meslek sahibi oluyor. Aileler, çocuklarını berber, terzi gibi mesleklerde çıraklığa versinler. Onlara sahip çıksınlar. Gençler buralarda çalışsınlar. Ekmek sahibi, meslek sahibi olurlar, hırsızlık yapmazlar. Her şey boşluktan gelir. Boş kalan insan uyuşturucuya da gider hırsızlığa da." ifadelerini kullandı.

Toplu'nun yanında tıraş olan Kutbettin Arslan ise yıllardır buraya geldiğini ve berberinden memnun olduğunu söyledi. 

İLKHA





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.