Uyuşturucu kullanım yaşı yaşlı nüfusa doğru evrildiği BM 2020 raporunda ortaya çıktı

Uyuşturucu kullanım yaşı yaşlı nüfusa doğru evrildiği BM 2020 raporunda ortaya çıktı

​2020 yılında salgınla beraber evlere kapanan, sosyal ortamlardan izole edilen ve neredeyse bulaş sebebi olarak gösterilen yaşlı nüfus; alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımına daha fazla tevessül ettiği rakamlara yansıdı.

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Genel Başkanı Yahya Öger, Birleşmiş Milletler'in hazırladığı rapora göre salgın sürecinin 65 yaş üzeri kişilerin antidepresan, alkol ve uyuşturucu madde kullandıklarını işaret ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler'in 2020 yılı uyuşturucu raporunun Covid-19 salgınının bir başka acı yüzünü ortaya koyduğunu dile getiren Öger, rapora göre Covid-19 sürecinde 65 yaş üzeri kişilerde antidepresan, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı arttığına dikkati çekti.

Öger, "Ülkemizde salgın sürecinde genç nüfusla ilgili gerçekleştirilen çalışmalar maalesef yaşlı nüfus için yapılmadı. Yaşlılarımız eve hapsedildi, hatta ilk başlarda Covid-19 bulaş sebebi olarak gösterildiler. Yalnızlaşan, ötekileştirilen yaşlı nüfus daha fazla antidepresan, alkol, tütün ve madde kullanımına başvurdu." dedi.

"Çok hızlı bir şekilde nüfusun her kesime hitap edecek çalışmalar yapılmalı"

Tedavi olmak için başvuranlarda yaşın büyüdüğünü görebildiklerini söyleyen Öger, "Bir taraftan ekonomik sebepler diğer taraftan salgının getirmiş olduğu ölüm korkusu ve kaygı depresyon oluşturdu. İnternetin yaygın kullanımı dünyayı bir buhrana sürükledi. İnsanlar temel ihtiyaçlarını internet ortamında karşıladığı gibi maalesef suç sayılan veya sağlığa zararlı olan ilaç, alkol, madde satışını da internet üzerinden gerçekleştirdi." ifadelerini kullandı.

2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın revize edilmesi gerektiğine vurgu yapan Öger, "Çok hızlı bir şekilde nüfusun her kesime hitap edecek ve özellikle 55 yaş üstü nüfusla ilgili alan çalışmaları yapılmalıdır. Uyuşturucu alkol ve tütün kullanımının sebep-sonuç ilişkisi ele alınmalı, sebepleri ortadan kaldıracak çalışmalar hayata geçirilmelidir. Vefa grupları gibi gruplar oluşturulmalı, yaşlıların bulunduğu evler ziyaret edilmelidir." şeklinde konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.