Uzmanlar uyardı: Hamilelik döneminde diş kaybetmeyin

Uzmanlar uyardı: Hamilelik döneminde diş kaybetmeyin

Hamilelikte hormon seviyelerindeki değişime bağlı olarak diş eti problemlerinin oluşma riskinin arttığını belirten uzmanlar, "Hamilelik döneminde diş kaybetmeyin" uyarısında bulunarak, tavsiyelerde bulundu.

Hamilelikte progesteron seviyesinin, mensturasyon siklusundan 10 kat, östrojen seviyesinin ise 30 kat yüksek seviyelerde seyrettiğini belirten uzmanlar, gözlenen bu hormon seviyelerindeki değişime bağlı olarak da diş eti problemlerinin oluşma riskinin artmakta olduğunu ifade etti.

"Hamilelik döneminde diş kaybetmeyin" uyarısında bulunan Dt. Pertev Kökdemir, konuya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

Hamilelik döneminde meydana gelen diş eti rahatsızlıkları nasıl önlenir?

Etkili plak kontrolü sadece hamilelerde değil tüm bireyler için önem taşımaktadır. Ancak hamilelikte daha dikkatli olunması gerekmektedir. Çünkü plak birikimi ve diş eti hastalıkları ile hamilelik sırasında oluşan hormonal değişiklikler arasında direk ilişki vardır. Hamilelik döneminde günlük ağız ve diş bakımı düzenli ve doğru yapılması gerekmektedir. Hamilelik öncesi tam bir ağız muayenesinden geçerek optimal ağız hijyenine kavuşulmalı ve bunu sürdürme alışkanlığı kazanılmalıdır.

Hamilelikte diş eti rahatsızlıkları nasıl tedavi edilir?

Hamilelik döneminde diş eti iltihabı, dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir. Başlangıç tedavisi olarak, ağız hijyeni eğitimi, detertraj (diş taşı temizliği) ve polisaj işlemi yapılabilir. Bu uygulamaların yanı sıra her gün en az iki kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanarak diş ipi ile de temizlik işlemi yapılmalıdır.

Dental tedaviler hamileliğin hangi döneminde uygulanabilir?

Ağız ve diş sağlığı sorunlarının ilk ortaya çıktığında tedavi edilmesi, hamilelikte küçük problemlerin büyümesini önlemek adına çok önemlidir.

Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde düşük, son 3 aylık döneminde ise erken doğum riski olması nedeni ile diş tedavileri için en uygun zaman 4, 5 ve 6'ncı ayları kapsayan dönemdir. Bu dönemde anne adayını strese sokmayacak şekilde diş taşı temizliği, dolgu, diş çekimi tedavileri yaptırabilir.

Hamilelik döneminde diş sağlığı için beslenmenin önemi

Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlar. Bu dönemde anne hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmeye dikkat etmelidir.

Anne adayları, bu dönemde A, C, D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin temel yiyecekler, meyveler ve sebzeler, tahıl, süt ve süt ürünleri ile et, balık ve yumurta dengeli olarak tüketilmelidir. Böylelikle gebelik sürecinde beslenmesine dikkat eden bireyler hem kendi diş eti sağlığını hem de bebeğin sağlığını ve gelişimini koruma altına almış olur.

Hamilelikte bulantınız çok fazla ise ve bu nedenle diş fırçalayamıyorsak, yapışkan şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ve ağız mutlaka her yemekten sonra bol su ile çalkalanmalı ve dişler küçük başlı diş fırçaları ile günde 2 defa fırçalanmaya çalışılmalıdır.

Ayrıca, beyaz peynir tüketimi ve şekersiz sakız çiğnemek dişlerde çürük oluşumu ile bulantı problemini 1-2 aylık süreçte yavaşlatacaktır.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler