"Vagon düzenlemesi dünyanın tercihi"

"Vagon düzenlemesi dünyanın tercihi"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Bayanlara öncelikli vagon" uygulamasının Bursa'ya has olmadığını, Tokyo ve New York gibi metropollerde de bu uygulamanın olduğunu belirtti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, şehirde uygulanan "Bayanlara öncelikli vagon" uygulaması hakkında açıklamalarda bulundu.

Haziran ayı olağan meclis toplantısında konuşan Altepe, kadın öncelikli vagon uygulamasının Bursa'ya has olmadığını, dünyanın tercihi olduğunu belirtti.

Altepe, "Bayan Öncelikli Vagon" uygulamasının isteğe bağlı bulunduğunu, metrolardan şikâyet eden bayanların son vagonu kullanabileceğini ifade etti.

Hedeflerinin ayrımcılık değil Bursa'yı daha da üst standartlara taşımak olduğunu ifade eden Altepe, "Yaptığımız düzenlemeler boşuna değil. Yaşam kalitesi açısından Bursa, Türkiye'de ilk sırada. Dünyada ise 20 şehir arasında. Bu da kalite anlamında vatandaşa yönelik tercihli bir uygulama. Erkek ve kadın taşımacılığı son bulmuş değil. Böyle bir şey söz konusu da değil. Burada rahatlığı ön planda tuttuk. İsteyen bayanlar arka vagonda eşleriyle birlikte seyahat edebilsinler." dedi.

Gece yarısı toplu taşıma araçlarını kullanan kadınlara istedikleri noktalarda inip binme özgürlüğünün tanındığını bildiren Altepe, "Amerika'da vatandaşın ayağını nereye koyacağı bile metrolarda belirlenmiş. Bizde ise toplumun talepleri doğrultusunda kurallar koyuluyor. Sadece metroda değil toplu ulaşımda da kadınlara yönelik belirli düzenlemelere gittik. Geceleri durak harici biniş inişlerde kolaylık ve öncelik sağladık. Herkes memnun. Bu dünyanın her yerinde bu şekilde." ifadelerini kullandı.

Japonya'nın, isteyen kadınları 15 yıldır farklı renklerde vagonlarla taşıdığını söyleyen Altepe, toplu taşımada kimsenin kimseyi rahatsız etme hakkının bulunmadığını ve bu doğrultuda talep edilen bir alanda daha küçük bir düzenleme yaptıklarını belirterek, "Bunun için kimseye zorlama getirmedik. Yeni uygulama çerçevesinde herkes istediği gibi inip binebilecek. Bunlar kent içi yaşam kalitesini, huzurunu arttırmak için yapılıyor. Ortalığı karıştıranların New York'tan, Tokyo'dan haberi yok." şeklinde konuştu. (İLKHA)






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.