Vali Baruş: “Kurban Bayramı’nda kendimizi ve yakınlarımızı kurban etmeyelim”

Vali Baruş: “Kurban Bayramı’nda kendimizi ve yakınlarımızı kurban etmeyelim”

Malatya Valisi Aydın Baruş, özellikle son 2 günde Covid-19 pozitif vaka sayısının 100’lü rakamları aştığını, toplamda pozitif vaka sayısının 2 bini geçtiğini ve yaklaşık bin takipli hastanın olduğuna dikkat çekti.

Malatya Valisi Aydın Baruş, haftalık pandemi toplantısının ardından valilik toplantı salonunda ildeki son Covid-19 vaka sayısı, Kurban Bayramı’nda alınacak tedbirler ile dikkat edilecek hususlar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“Kurban Bayramı’nda kendimizi ve yakınlarımızı kurban etmeyelim.” diyerek uyarıda bulunan Vali Baruş, bayramda tedbirlerin alınmadığı takdirde bayramdan sonraki sürecin zor geçebileceğini söyledi.

Bayram namazına giderken mutlaka abdesti evde alıp maske ve seccadeyle gidilmesi gerektiğini, bayram namazının ardından toplu bayramlaşmanın yapılmaması ve bayramlaşmanın fiziksel temas olmadan yapılması gerektiğini ifade eden Baruş, hasta olanların kesinlikle evlerini terk etmemeleri ve misafir kabul etmemeleri gerektiğini söyledi.

Vaka sayısında 1 Temmuz'dan sonra sürekli artış olduğunu, özellikle son 2 gündür, günlük vaka sayısının 100'lü rakamları aştığına dikkat çeken Vali Baruş, toplamda pozitif vaka sayısının 2 bini geçtiğini, aktif olarak takip edilen bin civarında hastanın olduğunu belirtti.

Salgın nedeniyle 44 vatandaşın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Baruş, 6 binin üzerinde pozitif vakanın temaslısı olarak evlerinde izole edildiğini, her sokakta bir pozitif vakanın olduğunu ve ileriki günlerde de benzer sorunlarla karşılaşacağına vurgu yaptı.

Hastalığın nereden bulaşacağının belli olmadığını, kalabalık ve yoğun ortamlardan kaçınılması gerektiğine vurgu yapan Vali Baruş, caddelerdeki kalabalığı gördükçe karamsarlıklarının arttığını, düğün, taziye, mevlit, sohbet ve yemek amaçlı toplantılarda uzun süre kalmamaya dikkat edilmesi ve sosyal mesafe şartlarına uyulması gerektiğini kaydetti.

“Son 2 günde 100'lü rakamları aşan hasta sayılarına ulaştık”

Baruş, “15 Mart tarihinde ilimizde ilk vakanın görülmesiyle başlayan pandemi sürecinin bugün 138'inci günündeyiz. Pandemi süreci boyunca zaman zaman sosyal hayatımızda kısıtlamalar yaşadık. Salgının kontrol altında tutulabilmesi için toplumsal tedbirler uyguladık. Bunun sonucunda bazı günler vaka sayılarımız düşüş gösterdi. Hastaneye yatan hasta sayılarımızda önemli oranlarda azalmalar da gördük. Kişisel tedbirleri azalttığımız günlerde vaka sayılarımız yeniden arttı. Toplu etkinlikler, maskesiz ve mesafe kuralına uymadan yapılan görüşmeler, el hijyenine yeteri özeni göstermeme sonucunda hasta sayısında yoğunluk yaşadığımız günlerimiz oldu. İlimizde 1 Temmuz'a kadar daha düşük sayılarla seyir eden salgın süreci, 1 Temmuz'dan sonra sürekli bir artışla kendini gösteriyor. Özellikle son 2 gündür günlük 100'lü rakamları aşan hasta sayılarına ulaştık. Toplamda pozitif vaka sayımız, 2 binin üzerini geçti. Şu anda aktif olarak takip edilen bin civarında hastamız var. Maalesef 44 vatandaşımızı salgın nedeniyle kaybettik. 6 binin üzerinde vatandaşımız pozitif vakanın temaslısı olarak evlerinde izole edildiler. Hasta sayılarında da anlaşıldığı üzere artık neredeyse hepimizin çevresinde en az bir tane Coronavirus hastalığına yakalanmış veya geçirmiş bir tanıdığımız var. Neredeyse her sokakta en az 1 pozitif vakamız oldu. Muhtemelen bundan sonraki günlerde de benzer sorunlarla karşılaşacağız.” dedi.

“Bana bir şey olmaz şeklinde yanlış bir düşünceye kapılmamalıyız”

Bugüne kadar özverili ve kontrollü bir şekilde salgını yönettiklerini, bundan sonraki günlerde de kontrolü kaybetmeden salgını atlatabilmek için vatandaşlara çok büyük görev ve sorumlulukların düştüğünü söyleyen Baruş, "Bana bir şey olmaz şeklinde yanlış bir düşünceye kapılmamalıyız. Belirti vermeden tamamen tesadüfü olarak yapılan test sonucu pozitif olan birçok hastamız oldu. Bu hastalarımız, farkında olmadan birden fazla kişiye bulaştırdılar.” diye konuştu.

“3 kural hayatımızın bir parçası haline gelmeli”

1 Haziran'dan itibaren yeni normalleşme kapsamında kontrollü sosyal hayata geçtiklerini hatırlatan Baruş, “Pandeminin artık olmazsa olmaz kuralı maske, sosyal mesafe ve hijyendir. Bu 3 kural hayatımızın bir parçası haline gelmeli. Maskeyi kolda, cepte, çantada taşımanın virüsten korunmaya hiçbir faydasının olmadığı oldukça açıktır. Maskeler ağzı ve burnu birlikte kapatacak, nemlendikçe değiştirilecek ve dış yüzeyiyle mümkün olduğunca fazla temas edilmeyecek şekilde kullanılmalı.” ifadelerini kullandı.

“Caddelerdeki kalabalığı gördükçe karamsarlığımız artıyor”

Şehir merkezinde olması gerekenden fazla kalabalığın olduğuna vurgu yapan Baruş, vatandaşların mecbur kalmadıkça kalabalık olan bütün ortamlardan uzak kalmaları gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

“Bulaştırıcılığın yükseldiğini aklımızdan çıkarmayalım. Bayram için yeterli tedbirleri almış bulunmaktayız. Ancak, Kurban Bayramı süresince vatandaşlarımızın uyması gereken hususlar, özellikle bayram öncesi ve sırasında dikkat edilmesi gereken hususların başında maske kullanımı, sosyal mesafe ve hijyen gelmektedir. Bu anlamda sosyal mesafeye uymama şuandaki en zayıf noktamız. Hastalığın nereden bulaşacağı belli değil. Kalabalık ve yoğun ortamlardan kaçınalım. Caddelerdeki kalabalığı gördükçe karamsarlığımız artıyor. Düğün, taziye, mevlit, sohbet ve yemek amaçlı toplantılarda uzun süre kalmamaya dikkat edelim ve sosyal mesafe şartlarına orada da uyalım.”

“Kurban Bayramı’nda kendimizi ve yakınlarımızı kurban etmeyelim”

Son olarak Baruş, “Kurban Bayramı’nda kendimizi ve yakınlarımızı kurban etmeyelim. Biz tedbirlerimizi almasak, bayramdan sonraki süreç zor geçebilir. Bayram namazına giderken mutlaka abdestimizi evimizde alalım, maskemiz ve seccademizle birlikte gidelim. Bayram namazının ardından toplu bayramlaşma yapmayalım. Bayramlaşmayı fiziksel temas olmadan yapalım. İyilik yapalım derken kötülüğü çağırmayalım. Pozitif vaka tespit edilenler kesinlikle evlerini terk etmesinler, misafir kabul etmesinler. Bu hususa uymayanlar hakkında idari para cezası ile birlikte, toplum sağlığını tehlikeye atmaktan dolayı suç duyurusunda bulunulmaktadır.” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.