Van Sağlık İl Müdürü Sünnetçioğlu: "Pandemi kontrolümüz altında"

Van Sağlık İl Müdürü Sünnetçioğlu: "Pandemi kontrolümüz altında"

Van Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Van’daki hastanelerde Covid 19 tedavisi gören ve yoğun bakımda tedavi gören hasta oranının yüzde 60’ın altında, Covid servislerinde tedavi görenlerin oranının ise yüzde 50 olduğunu söyledi.

Filyasyon ekibi ile birlikte karantinada olan hastaları evlerinde ziyaret eden Van Sağlık İl Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, ziyaretten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Van’da hastalığın kontrol altında olduğunu belirten Sünnetçioğlu, Van’da 13 ilçe Sağlık Müdürlükleri ile ciddi bir mücadele verildiğini ve bu mücadelenin sonuçlarını aldıklarını ifade etti.

“Vakalar stabil ve kontrol altında”

Hastalık ile etkin mücadele edebilmek için alanda olduklarını belirten Sünnetçioğlu, “170 filyasyon ekibimiz var. Bu ekiplerin 80’i doktorlu ekip diğerleri yardımcı sağlık ekiplerinden oluşmaktadır. Pozitif vakalar olduğu zaman çağrı merkezi hemen bu vakalara ulaşıyor ve bilgilendirme yapıyor. Çağrı merkezinin aldığı bilgiler doğrultusunda filyasyon ekiplerimiz kısa süre içinde pozitif hastalara ulaşıp, hastalara ilaç ve ilaçların kullanımı hakkında bilgilendirme yapıyorlar. Ayrıca pozitif vakaların gerçek temaslılarını bulmak için mücadele veriyorlar. Bu çalışmalar sonucunda Van’daki vaka sayımız stabil ve kontrolümüz altında seyretmektedir. Vatandaşlara maske, sosyal mesafeyi korumak, el yıkama, özellikle kalabalık ortamlardan uzak durmalarını önemle vurgulamak istiyorum.” dedi.

“İlk 48 saat çok çok önemli”

Pozitif olan vatandaşların ilaçlarını düzenli olarak almalarını vurgulayan Sünnetçioğlu, “Çünkü ‘Favicovir’ dediğimiz ilacı, ilk 48 saatte Covid 19’lu hastanın mutlaka alması gerekiyor. Eğer bu ilaç ilk 48 saatte kullanılırsa bu bizim hastanedeki yatışlarımızı ve yoğun bakım hastalarımızı büyük oranda azaltacaktır.  Hastalara verdiğimiz ilaçları, ilk 48 saat içerisinde almalarını rica ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 60”

Yoğun bakım doluluk oranının yüzde 60’ın altında ve Covid servislerinde yatanların oranının da yüzde 50 civarında olduğunu söyleyen Sünnetçioğlu, hastanelerde Covid 19 ile ilgili herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını dile getirdi.

Corona ilaçlarının ölüme neden olduğu ile alakalı yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirten Sünnetçioğlu, “Nefes darlığı, KOAH ve kalp yetmezliği olan hastalarımızın verilen Covid 19 ilaçlarını kullanmaları gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum. Bu hastalarımız için özellikle ilk 48 saat çok önemli, kendi sağlıkları için bu ilaçları mutlaka kullanmalarını rica ediyoruz. Bu ilaçların kullanılmadığı ya da eksik dozda kullanıldığı zaman hastalarımızı yoğun bakım servislerine almak durumunda kalıyoruz. Vatandaşlarımızın yüzde 95’i ilaçlarına dikkat ediyor ama yüzde 5’lik kısım dikkat etmediği için yoğun bakım servislerinde veya Covid servislerinde yatıyorlar.” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.