VAN TSO: Kapıköy Sınır Kapısı acilen açılmalı

VAN TSO: Kapıköy Sınır Kapısı acilen açılmalı

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO), Coronavirus tedbirleri kapsamında kapatılan ve yaklaşık bir yıldır kapalı olan Kapıköy Gümrük Kapısı'nın yeniden açılmasının ticaret açısından hayati önem arz ettiğini belirtti.

Yıllık 500 milyon dolarlık döviz getirisiyle kent ekonomisinin can damarı niteliğinde olan Kapıköy Sınır Kapısı'nın yaklaşık bir yıldır kapalı olmasının yanlış olduğunu dile getiren VAN TSO Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, Kapıkule, İpsala, Sarp, Habur ve Dilucu sınır kapılarında uygulanmakta olan prosedürlerin burada da uygulanmasını istediklerini ifade etti.

VAN TSO Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu Toplantı Salonu'nda bir araya gelen iş dünyasının temsilcileri, pandemi nedeniyle kapalı olan Kapıköy Sınır Kapısının zaman kaybı olmadan açılması talebini dile getirdi.

Toplantıda bir konuşma yapan VAN TSO Başkan Yardımcısı Çeliktaş, Van için olmazsa olmazlardan olan Kapıköy Gümrük Kapısı'nın, Van TSO tarafından başlatılan "Yüzümüzü Doğuya Dönmeliyiz Projesi'yle daha fazla ön plana çıktığını söyledi.

"Kapıköy Van'ın can damarıdır"

Çeliktaş yaptığı konuşmada şöyle konuştu:

Proje kapsamında İran'a çok sayıda seyahatler gerçekleştirdik. Bu kapsamda İran'ın farklı şehirlerinde bulunan billboardlarda kentimizin tanıtımını gerçekleştirdik. İlimizin can damarı olan Kapıköy, 80 milyonluk nüfusuyla petrol devi olan İran ile bağlarımızın daha da pekişmesine olanak sağlamıştır. Yüzyıllar boyunca hiçbir savaşımızın olmadığı, aynı dini ve gelenek-görenekleri yaşadığımız İran, kent ekonomimizi domine etmektedir. Bu da Kapıköy Gümrük Kapısı üzerinden yapılmaktadır.

"İranlı turistlerin yıllık bıraktığı döviz 500 milyon dolar"

Van için yıllık ayrılan 100 milyon dolarlık tercihli ticaretin 30 milyonunun Kapıköy Gümrük Kapısı üzerinden gerçekleştiğini belirten Çeliktaş, "Şehrimize yıllık gelen 1 milyona yakın İranlı turist de yine Kapıköy'ü kullanmaktadır. Bu da ilimiz ekonomisine ciddi katkı sunmakla beraber esnaf ve tüccarımıza can simidi olmaktadır. Gerek turizm amaçlı gerekse de bavul ticareti yapmak amacıyla kentimize gelen İranlı turistlerin bıraktığı döviz yaklaşık 500 milyon dolardır." dedi.

"Kapıköy Sınır Kapısı mutlaka açılmalıdır"

Çeliktaş, "Kapıköy Gümrük Kapısı'nın pandemi kuralları çerçevesinde ivedilikle açılmalıdır. Kapıkule, İpsala, Sarp, Habur, Dilucu gibi diğer sınır kapılarındaki fiili durumun ilimiz ve bölgemizdeki kara sınır kapılarında da hayata geçirilmelidir. Batı illerinde hava, kara ve deniz yolu ulaşımları açık olmasına rağmen Kapıköy Gümrük Kapısı'nın kapalı olması yanlıştır." ifadelerini kullandı.

Program yapılan duanın ardından sona erdi. 


VAN TSO: Kapıköy Sınır Kapısı acilen açılmalı

VAN TSO: Kapıköy Sınır Kapısı acilen açılmalı

VAN TSO: Kapıköy Sınır Kapısı acilen açılmalı

VAN TSO: Kapıköy Sınır Kapısı acilen açılmalı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.