Van’da 50 yıldır susuz olan Kuşdağı Mahallesi'ndeki araziler suyla buluştu

Van’da 50 yıldır susuz olan Kuşdağı Mahallesi'ndeki araziler suyla buluştu

Van’da eski adı ‘Susuz köy’ olarak bilinen Kuşdağı Mahallesi'nde yapılan çalışmalar sonucu 50 yıl sonra arazi suyuna kavuştu.

Van Büyükşehir Belediyesinin başlattığı tarımsal kalkınma projesi kapsamında, 1979 yılından bu yana bölgede arazi sulamasında büyük sorunlar yaşayan ve üretim yapamayan Gürpınar ilçesine bağlı Kuşdağı Mahallesi’nde yaşayan çiftçiler, yarım asrın ardından suya kavuştu.

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından bu yıl yatırım programına alınan 15 kilometre uzunluğundaki sulama kanalı ile birlikte, 1963’lü yıllarda o dönemin imkânları doğrultusunda yapılan ve atıl durumdaki gölette yaklaşık 3 aylık bir süre ile yenilenerek hizmete sunuldu. Bölgede Kürtçe adı Demgosni, yani ‘Susuz Köy’ olarak ’ta bilinen 86 hane ve 520 nüfusa sahip Kuşdağı Mahallesi’ni ziyaret eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Ali Özvan ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Yusuf Altun incelemelerde bulundu.

Susuzluk çilesinden kendilerini kurtaran herkese teşekkür eden Kuşdağı Mahalle sakinlerinden İdris Erdoğan, 50 yıldır su sıkıntısı yaşadıklarını ifade etti.

Erdoğan, "Suyumuz 18 kilometreden geliyordu. Kanal olmadığı için dereye düşüyor, köye ulaşamıyordu. Bir dönem pancar ektim. Hepsi susuzluktan kurudu, zarar ettik. Bu sene bazı komşularımız pancar ekmişler. Elhamdülillah pancar da olmuş, yonca da oluyor. Bundan sonra inşallah daha güzel bir verim alacağız. dedi.

Köyün kuruluşundan bu yana susuz olduğunu ifade eden Mahalle Muhtarı Şahabettin Irtak, "Şu an bu mevsimde kanalımızdan su geliyor. Daha önce böyle bir şeyi görmek mümkün değildi. Biz herhangi bir tarım ürünü alamıyorduk. Mahalle halkımızdan çoğu susuzluk nedeniyle göç ediyordu. Şimdi suya kavuşmamız ile birlikte mahallemize geri dönüşler başladı. Emeği geçen herkese teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.