Van'da arpa ve buğday demonstrasyonu

Van'da arpa ve buğday demonstrasyonu

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün üreticilere öncülük etmek üzere gerçekleştirdiği "Bitkisel Üretim Demonstrasyon" faaliyetlerine bir yenisi daha eklendi.

İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi tarafından yapılan çalışmaya, İl Müdürlüğü teknik personelleri ile Yüzüncüyıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Erol Oral ile Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Altuner katıldı.

Öğretim üyeleri bu çalışmanın hasat edilerek, sonuçları alınıncaya kadar her aşamasına etkin katılım sağlayıp destekleyeceklerini bildirdiler.

Tuşba İlçesi Göllü Mahallesi'nde demonstrasyon için tahsis edilen yaklaşık 12 dekar alanda; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi akademisyenlerinin de katılımı ile Siyez buğdayı, Olgun ve Hektor arpa çeşitlerinin ekimi yapıldı.

Siyez buğdayı; buğdayın atası olma gibi önemli bir özelliğe haiz olup tarımı, insanlık tarihi kadar eski 10-12 bin yıl öncesine dayanıyor. Tek sıralı başak yapısına sahip, pek çok yerde kalitesi ve içeriği nedeniyle bulgur yapımında tercih edilmektedir. Ayrıca tüm tahıl çeşitleri içerisinde gübre isteğinin düşük olması ve verimsiz arazilerde de iyi performans göstermesiyle bilinen bir tahıl çeşididir.

Deneme amaçlı ekilen Siyez buğdayı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim üyelerinden temin edilirken "Olgun arpa" çeşidi Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden "Hektor arpa" çeşidi ise Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünden temin edildiği belirtildi.

Yapılan bu çalışmayla ekilen buğday ve arpa çeşitlerinin Van'ın ekolojisine tepkisi belirlenip, sonuçları çiftçilerin un ve yem sektörü ile paylaşılarak bu çeşitlerle ilgili fikir sahibi olmaları hedeflenmektedir.


Van'da arpa ve buğday demonstrasyonu

Van'da arpa ve buğday demonstrasyonu

Van'da arpa ve buğday demonstrasyonu

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.