Van’da uygulanan pandemi yasakları devam edecek

Van’da uygulanan pandemi yasakları devam edecek

Van İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından yapılan toplantıda, Van’ın pandemi ile mücadelesinin iyiye doğru gittiği, pozitif vakalarda azalma görüldüğü fakat alınan tedbir ve yasakların devam edeceği belirtildi.

Valilik toplantı salonunda yapılan İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısı, yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Van’ın pandemi ile olan mücadelesi ve alınan sonuçların konuşulduğu toplantıya Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlık etti.

Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Bilmez, pandemi ile mücadelede iyiye doğru gidildiği ve vakalarda azalma olduğunu belirtti.

Pandemi sürecinde alınan kararların gözden geçirildiğini dile getiren Bilmez, şunları söyledi:

“Bugün İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulumuzun aldığı kararları gözden geçirdik. Bunların faydalarını ve etkinliğini değerlendirdik. İlimizin genel durumunu geçmişi ile kıyaslayarak değerlendirdik. Aldığımız tedbirlerin sonuç vermeye başladığını, hastanelerimizde herhangi bir sıkıntının bulunmadığı gördük. Ama alınan tedbirlerinin tavizsiz bir şekilde uygulaması, toplumda bir farkındalık oluşturulması, toplumumuzun alınan kurallara uyması konusunda gerekli denetimlerin artırılması takiplerin yapılması konusunda gerekli hassasiyet gösterilecektir. Özellikle düğün ve taziyelerde kurallara uyulması, hıfzıssıhha kurulu kararına göre defin işlemlerin yapılması, taziye işlemlerinin ona göre yürütülmesi, taziyelerde asla yemeklere müsaade edilmemesi, düğünlerde de müzik, yemek ve ikramların olmaması için gerekli denetimlerin artırılması bizim için önemli konulardır. Çünkü bizim alınmış bir kararımız var. Bu konularda gerekli denetimlerin arttırılması için gerekli adımlar atılacak.”

“Hem şoför hem de yolcuya ceza kesilecek”

Halk otobüsü ve minibüslerde ayakta yolcu almanın yasak olduğunu hatırlatan Bilmez, “Diğer bir husus da toplu taşıma araçlarındaki denetimlerin arttırılması, ayakta yolcu alma yetkisi olmayan sarı minibüslerin, halk otobüslerinin ve B plaka minibüslerin kesinlikle ayakta yolcu almaması, şayet ayakta yolcu alırsa hem minibüse hem de ayakta binen yolcuya ceza yazılması için bugün yeni bir karar aldık. Artık ayakta araca binen de suçlu kabul edilecek ve ona da cezai işlem yapılacak.” dedi.

“Şu ana kadar 278 kişi yurtlarda karantinaya alındı”

Alınan tedbirlerin işe yaradığını ve bu tedbirlere kararlılıkla uyulmaya devam edileceğini belirten Bilmez, “Kentimizde şu ana kadar alınan tedbirlerin olumlu sonuç verdiğini ve bu tedbirlere devam edileceği kararlaştırıldı. Bir de daha önce saat 17.00’a kadar izin verilen pikniklere de gün batımına kadar müsaade edilecek. Maske, mesafe ve temizlik konusunda toplumumuzun duyarlı olması gerektiği konusunda ortak temennilerde bulunduk. Ama ilgili kurumlarda da gerekli hassasiyetin gösterilmesi için yazılar yazılacak.  Kamu kurumlarının girişlerinde HES Kodu uygulaması yapılacak. Filyasyon sonucu izole edilen vatandaşlarımızın sokakta tespiti halinde, bunların yurtta izole edilme uygulamasına devam edilecek. Bugüne kadar 278 kişiyi yakalayıp yurda yerleştirdik. Bunların üçte biri pozitif vaka, üçte ikisi de temaslı vaka idi. Şu anda da yurtta yaklaşık 40 kişi kalmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Okulların açılması ile hassas bir döneme girdik.”

Okullarda gerekli önlemlerin ve taleplerin yerine getirilmeye devam edileceğini ifade eden Bilmez, “Okulların açılması ile birlikte bir hassas dönemin olduğunu, o dönemde çok duyarlı olmamız gerektiğini, özellikle öğretmenlerimizin tarama taleplerinin Sağlık Müdürlüğü tarafından karşılanması, öğrencilerimizin takibi gibi konularda duyarlı olunması konusunda hassas olunması gerektiği konusunu arkadaşlarımız dile getirdi. Umarım hem ilimiz hem memleketimiz hem de insanlık bu salgından bir an önce kurtulur. Amacımız insanlarımızın sağlığını muhafaza etmektir.” ifadelerinde bulundu.

“65 yaş üstü vatandaşlar yönelik getirilen kısıtlamalar devam edecek”

65 yaş üstü vatandaşlara yönelik alınan kısıtlamalara aynen devam edileceğini belirten Bilmez, “65 yaş üstü vatandaşlarımızın şehirlerarası seyahatlerde izin almaları gerekecek.  Çarşıda, pazarda, AVM'de, kafede, restoranda bulunmaları yine yasak. Toplu taşıma araçlarına sabah saat 7.30 ile 10.00 arası, akşam saat 16.30 ile 19.00 arası binmeleri yasak. Ücretsiz seyahat kartları geçici olarak askıya alınmıştı, bu uygulamaya da devam edecek.” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.