Van'da yerel meyve ve sebze çeşitliliğini artırmak için aşılama çalışmalarına başlandı

Van'da yerel meyve ve sebze çeşitliliğini artırmak için aşılama çalışmalarına başlandı

Van'da "Kaybolmaya yüz tutmuş yerel meyve ve sebze çeşitliliğinin araştırılması, korunması ve çoğaltılması" projesi kapsamında 2021 yılı aşılama çalışmaları başladı.

Van'da uzun yıllar yetiştirilen ancak çeşitli nedenlerden dolayı kaybolmaya yüz tutmuş Van'a has yerel meyve ve sebze çeşitlerinin korunması için ilk defa 2017 yılında başlanan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesinin ortaklaşa yürüttüğü "Van İlinde Kaybolmaya Yüz Tutmuş Yerel Meyve ve Sebze Çeşitlerinin Araştırılması, Korunması ve Çoğaltılması Projesi" kapsamında 2021 yılı aşılama çalışmalarına İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personellerinin gözetiminde başlandı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, proje kapsamında 2019 yılında yaklaşık 3 bin 500 adet yerel çeşit elma, armut, erik ve kayısı aşısı yapılarak üreticilerilere dağıtıldığı, 2020 yılında da yaklaşık 3 bin adet elma ve armut yerel çeşit aşısının yapıldığı belirtildi.

Fidan bakımlarının üniversite kampüsündeki serada devam ettiği belirtilen açıklamada, ayrıca isteyenlere mevcut ağaçlarının üstüne yerel çeşit aşılama uygulamasının da devam ettiği ifade edildi.

Yine proje kapsamında 2021 Temmuz dönemi güz aşısı uygulamaları çerçevesinde;

750 adet Mellaki Armut, 250 adet Mellaçi Armut, 500 adet Bey Elması, 100 adet Heko Elması, 500 adet Cebegirmez Elması, 100 adet Hecic Elması, 100 adet Zührebegi Elması, 700 adet Pamuk Elma, 700 adet Aslik Elması olmak üzere toplamda 3 bin 750 adet aşının yapıldığı bildirildi.

Yapılan aşılardan elde edilecek yerel çeşit fidanlarının 2022 yılında halka dağıtılacağı belirtildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.