"Vatandaş emeğinin karşılığını alamadığı için çiftçilikten soğudu"

"Vatandaş emeğinin karşılığını alamadığı için çiftçilikten soğudu"

​Buğday taban fiyatları nedenliyle ürünlerini düşük fiyata sattıklarını belirten vatandaşlar, emeklerinin karşılığını alamadıkları için çiftçilikten soğuduklarını söylediler.

Bingöllü çitçiler bu yıl hava şartları nedeniyle ektikleri buğdaydan iyi verim alamadıklarını ve Toprak Mahsulleri Ofisinin taban fiyatlarının düşük olması kendilerini mağdur ettiğini belirttiler.

Tarım alanında yaşadıkları sıkıntıları İLKHA’ya anlatan Bingöllü çiftçiler, devletin kendilerine daha fazla destek vermeni, özelikle tohum ve makine desteğini talep ettiler.

Yaklaşık 40 yıldır Bingöl merkez Büyük Tekören köyünde çiftçilik yaptığını söyleyen Hüseyin Artuk, geçen yılın buğday verimi bu yıldan iyi olduğunu belirtti.

Artuk, "Bu yıl havaların soğuk olması nedeniyle iyi bir verim alamadık. Bingöl’de çiftçilerin durumu bu yıl hiç iyi değil. Bu konuda devletten destek istiyoruz yani biz çiftçilere tohum desteğinde bulunsun. Tohum desteği olmazsa bir şey ekmeyi düşünmüyorum.  TMO'ya buğdaylarımızı getirip verdik.  Fiyatlar çok düşük 800 TL’den başlıyor alımlar bu da çok ucuz herkes biliyor. Çiftçiler olarak çok zor günler yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Merkez Dik köyünde Çiftçilik yapan Yunus Kerey de TMO’nun açıkladığı buğday kilo fiyatının çok düşük olduğunu belirterek, çiftçiler olarak emeklerinin karşılığını alamadıklarından yakındı.

Kerey, "Çiftçilik yapıyorum, traktörle buğday getirdim. TMO’ya satıyorum. 5 yıl önce aldığımız buğdayı, bugün aynı fiyattan satamıyoruz. 3 yıl önce buğday kilosunu 2 TL'den aldım. 2015 yılında 2 bin TL’den aldığım buğday kilosunu bugün TMO benden kilosunu 874 TL’den aldı. TV’lerde söylüyorlar, TMO'nun aldığı en düşük kaliteli yemlik buğday fiyatı 940 TL bu açıklama sevindirici. Ama ben buğday kilosunu 874 TL’den sattım diğer taraftan yonca samanını 900 TL’den sattım." diyerek yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Saman ve arpa fiyatlarının buğday fiyatını geçtiğini dile getiren Kerey, çiftçilerin zor günler yaşadığını ifade ederek, devlettin çiftçilerin sesine kulak verip, desteklerinin artırılmasını istedi. 

Kerey, "Çiftçi çok mağdur ve bu yıl hava şartları nedeniyle verim elde edilemedi. Kuraklık olduğu için bu yıl çiftçi mağdur. Benim ürünlerim iyiydi ona rağmen saman fiyatını bulmadı. Vatandaş gittikçe çiftçilikten soğuyor. Bu şekil devam ederse daha kimse çiftçilik yapmaz. Çiftçilikte yeteri kadar destek ve hibe yok. tarım araçlarından hibe olması lazım. 3-5 yıl önce hibe veriliyordu şimdi verilmiyor. Başka alanda hibe ve destekler varken çiftçiye yok. Çiftçiye makine ve tohum desteği verilmesi gerekiyor."

Öte yandan,  Toprak Mahsulleri Ofisinden alınan bilgiye göre, geçen yıl Bingöl’de bin ton buğday alımı yapılırken, olumsuz hava şartları nedeniyle bu yıl 100 ton civarında buğday alımının gerçekleştiği belirtildi.

İLKHA




















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.