Vatandaşlardan başıboş köpek sorununa tepki: İnsan sağlığı daha öncelikli olmalı

Vatandaşlardan başıboş köpek sorununa tepki: İnsan sağlığı daha öncelikli olmalı

Sürü halinde gezen başıboş sokak köpekleri insanları tedirgin ediyor. Mahallelerinde rahat bir şekilde dolaşamayan vatandaşlar, yetkililerin köpek sorununa bir çözüm getirmesini istiyor.

Türkiye'de son zamanlarda kontrolden çıkan sokak köpekleri, özelikle sosyal medyada ciddi anlamda gündem olurken, yetkililerin bu konudaki sessizliği ise tepkilere neden oluyor.

Saldırgan sokak köpeklerin saldırısının son kurbanları Bitlis'te yaşayan iki çocuk oldu. Başıboş köpeğin ısırması sonucu iki çocuk yaralandı, Çocuklardan biri hayatını kaybederken, saldırıya uğrayan diğer çocuk P.E. ise sağlığına kavuşarak evine döndü.

Türkiye'de bu yılın ilk 10 ayında 30'a yakın insan, başıboş köpek saldırıları yüzünden hayatını kaybederken; dünya genelinde her yıl yaklaşık 35 bin insan köpeklerin saldırısı sonucu hayatını kaybediyor, binlerce insan yaralanıyor ve ağır travmalar geçiyor.

İstanbul'un Arnavutköy ilçesi Merkez Mahallesi'ndeki sokakları mesken edinen köpekler mahallinin korkusu haline geldi. Sürü halinde gezen başıboş köpekler, özellikle okula giden çocuklarda ve erken saatlerde işe giden insanlarda tedirginliğe neden olurken İLKHA mikrofonlarına konuşan mahalle sakinleri, giderek sayıları artan başıboş köpeklere bir çözüm bulunmasını istiyor.

"İnsanların da rahat rahat dışarı çıkarak ihtiyaçlarını görmesi lazım"

Mahallelerindeki başıboş köpeklerden muzdarip olduklarını belirten Esnaf İhsan Kılıçarslan, "Buradan geçen çocuklara saldırıyorlar. Gördüğümüzde elimizden geldiğince müdahale etmeye çalışıyoruz. Çoğu zaman bayanlar çok korkuyor, buradan eczaneye veya hastaneye gidecekler geçemiyorlar, onlara refakat ediyoruz. İnsan sağlığı bence daha öndedir, hayvanları alıp bir yere hapsedelim demiyoruz ama en azından bakımları ve aşıları yapılsın, kısırlaştırılsın. Burada hayvanları da besliyoruz ama insanların da rahat rahat dışarı çıkarak ihtiyaçlarını görmesi lazım. Burada her gün bir kişiye köpeklerden dolayı geçemediği için refakat ediyoruz. Markete giden küçük çocuklar evine gidemiyor, saldıran köpekler de gördük. Bence mutlaka bir önlem alınmalı." dedi.

Belediyelerin sokak köpeklerinin toplanarak rehabilite edilmesi noktasında eksik olduğunu savunan Fahri Karatepe, "Aslında bu iş belediyenin işidir. Belediye bu hayvanları alarak bir barınağa koyup barınakta hayvanların bakımını yapması lazım. Birkaç köpek okul çocuklarına saldırıyor." şeklinde konuştu.

"Gözümüz arkada çocuklarımızı dışarıya yolluyoruz"

Daha önce köpeklerin saldırısına uğradığını dile getiren Farika Deniz, "Köpeklerin toplanmasını isterim ama bir barınakta bakılsın hayvanlar ziyan edilmesin çünkü onlar da bir can. Köpekleri öyle görünce üzülüyorum çünkü açlar, açlıktan saldırıyor olabilirler. Çocuklar da korkuyor. Oğlum sabahın köründe okula gidiyor, mahallemizde bir sürü köpek var. Köpeklerin toplanmasını isterim. Bu şekilde olmaz, çocuklarımız ziyan oluyor. Gözümüz arkada çocuklarımızı dışarıya yolluyoruz. Böyle olmamalı." şeklinde tepki gösterdi.

Mahallerinde çok sayıda başıboş köpek olduğunu söyleyen İsmail Kendal, "Belediyeye haber veriyoruz, geliyor 3 tane götürüyor 15 tane geri bırakıyor. Köpeklerle baş edemiyoruz. Benim tavuklarım var, tavuklarımı yiyorlar." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.