Vefat eden Midyatlı Molla Hilmi Yücel ebediyete uğurlandı

Vefat eden Midyatlı Molla Hilmi Yücel ebediyete uğurlandı

Bölge alimlerinden 92 yaşındaki emekli Midyat Müftüsü Molla Halil Hilmi Yücel, tedavi gördüğü Midyat Devlet Hastanesinde sabah saatlerinde vefat etti.

Yaşlılığa bağlı bir süredir Midyat Devlet Hastanesinde tedavi altında bulunan Midyatlı Alim, mütercim ve kanaat önderlerinden Molla Halil Hilmi Yücel, 92 yaşında vefat etti.

Merhum Yücel’in naaşı yakınları tarafından Ulucami Mahallesi Ulucamisine getirildi. Öğlen namazını müteakiben Midyat Müftüsü Ergün Bulunmaz’ın da hazır bulunduğu cenaze namazını merhumun vasiyeti üzerine talebesi Mustafa Hoca tarafından kıldırıldı.

Cenaze namazına Merhum Seyda’nın ailesi, yakınları, birçok talebesi ve sevenleri katıldı. Ardından Ulucami Mahallesindeki asri mezarlığına dualarla defnedilerek ebediyete uğurlandı.


Molla Halil Hilmi Yücel kimdir?

Mardin’in kanaat önderlerinden kabul edilen, alim ve ilim adamı Molla Halil Hilmi Yücel; çocukluk çağlarında zamanın medreselerinde ders alarak ilim hayatına başlamıştır.

1930’da Midyat’ta doğan Molla Hilmi, 1944’te 14 yaşında Suriye'nin Amude nahiyesine gidip Suriye'nin büyük âlimlerinden sayılan ve takva sahibi rahmetli Molla Abdullatif’ten ders almıştır. Sarf dalında İzzi’den Sadullah’a kadar dilbilgisi dersini almıştır. Daha sonra Acırlı Köyü imamlarından derin ilim sahibi olan Molla Abdulvahap’ tan 2 sene ders aldı. Ardından Midyat’ın ve güneydoğunun meşhur alimlerinden amcası Molla Abdülmecit’ten Faraiz ilmini okudu.

Bitlis'e bağlı muhtelif köylerde okumaya devam ederek Arapça gramer bilgisini de tamamladı.

Molla Abdulvahab’ın yanında Savur’a bağlı Gölbaşı köyünde ilmin Cem-il Cevami ismi ile adlandırılan kitaba kadar okuyup ilim icazetini almıştır.

Merhum Yücel Midyat’ta 13 yıl 1 ay vaizlik yaptığı süre boyunca birçok talebe yetiştirmiştir.

1965’te Midyat müftüsü olarak atanıp 13 sene müftülük görevinde bulunmuştur. Bu sürede sayısız konferans, toplantı, ders ve ilmi çalışmalarda bulunmuştur.

Devlet tarafından, Almanya Devlet Üniversitesi'nde dört ayrı konferans vermiştir.

1981 de emekli olan Yücel, aynı yıl İzmir’de İmam Hatip ve ilahiyat öğrenci yetiştirme derneğinde 220 talebeye 2 yıl boyunca ders vermiştir.

Daha sonra Midyat’a dönerek öğrenci okutmaya ve mütercimlik yapmaya devam etti.

17 kez hacca giden Yücel, bu süreçte Suriye, Ürdün, Filistin, Lübnan, Suudi Arabistan ve Irak’a bir dizi ilmi çalışma ziyaretlerinde bulunmuştur.

Dönemin başbakanı, diyanet işleri başkanı, valiler ve daha başka idareciler kendisine faydalı istişareler maksadı ile birçok kez ziyaretlerde bulunmuşlardır.

Hayatı okumak, talebe yetiştirmek, islama ve kurana hizmet ile geçen merhum Molla Halil Hilmi Yücel, bir çok cami, dernek ve okul yapımında hayırseverlerin bir araya gelmelerine ve halkın bir çok sorunun çözümüne vesile olmuştur.

1954’te evlenen Yücel ve 6 çocuk babası idi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.