Venezuela lideri Hugo Chavez öldü

Venezuela lideri Hugo Chavez öldü

Küba'daki kanser tedavisinin ardından 18 Şubat'ta ülkesine dönen Venezula Devlet Başkanı Hugo Chavez hayatını kaybetti. 7 günlük ulusal yas ilan edildi

Küba'daki kanser tedavisinin ardından 18 Şubat'ta ülkesine dönen Venezula Devlet Başkanı Hugo Chavez hayatını kaybetti.

7 GÜN ULUSAL YAS

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ölümünün ardından 7 günlük ulusal yas ilan edildi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Elias Jaua, ülkede 7 günlük yas ilan edildiğini, Chavez'in cenazesinin başkent Caracas'taki Askeri Akademi'nin salonunda bulundurulacağını belirtti.

Cuma günü yapılması planlanan cenaze törenlerine çok sayıda devlet başkanının katılmasının beklendiğini ifade eden Jaua, Chavez'in nereye defnedileceği konusunda bilgi vermedi.

DURUMU İYİCE KÖTÜLEŞMİŞTİ

Sabah saatlerinde Hugo Chavez'in sağlık durumu akciğer enfeksiyonu nedeniyle kötüleştiği bildirilmişti.

Enformasyon Bakanı Ernesto Villegas, resmi televizyon kanalından yaptığı açıklamada, 11 Aralık'ta pelvis bölgesindeki kanserin nüksetmesi üzerine Küba'da dördüncü kez ameliyat masasına yatan Chavez'in bağışıklık sisteminin zayıflaması üzerine yeni bir akciğer enfeksiyonunun baş gösterdiğini belirtmişti.

Devlet Başkan Yardımcı Nicolas Maduro da yaptığı açıklamada Chavez'in tedavisinde en zorlu saatleri geçirdiğini belirtmişti.

İlk kez Haziran 2011'de kanser teşhisi konulan Chavez, üç kez ameliyat olmuş, kanserin tekrarlaması üzerine aralıkta dördüncü kez ameliyat masasına yatmıştı.

58 yaşındaki Chavez, ekim ayındaki seçimde üçüncü kez devlet başkanı seçilmiş ancak hastalığı nedeniyle yemin törenine katılamamıştı.

OBAMA'DAN İLK AÇIKLAMA

ABD Başkanı Barack Obama, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ölümünün ardından, ülkesinin Venezuela halkına ve Venezuela Hükümeti ile yapıcı bir ilişkinin geliştirilmesine olan desteğini teyit etti.

Obama, yaptığı yazılı açıklamada, Chavez'in ölümünün, Venezuela için "zorlu bir zaman" olduğunu belirtti.

Başkan Obama, açıklamasında, "Bu zorlu zamanda, ABD, Venezuela halkına desteğini ve Venezuela Hükümeti'yle yapıcı bir ilişkinin geliştirilmesine yönelik ilgisini yeniden teyit eder. Venezuela, tarihinde yeni bir fasıla başlarken, ABD demokratik ilkeleri, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarına saygıyı teşvik eden politikalara bağlılığını sürdürmektedir" ifadesini kullandı.

Venezuela lideri Chavez'in ölümüyle ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Devlet Başkanı Yardımcısı, "Chavez'in hastalığının arkasında tarihi düşmanlar var" dedi.

Ölümünden saatler önce kamera karşısına geçen Devlet Başkanı Yardımcısı Nicolas Maduro, Chavez'in hastalığında dış güçlerin parmağı olduğunu iddia etti.

Maduro, "Tarihi düşmanların Chavez'in sağlığını bozmanın yolunu buldukları konusunda şüphemiz yok. Bu özel bir ekip tarafından araştırılması gereken çok ciddi bir durum" diye konuştu.

Venezuela liderinin ölüm haberi öncesi, ülkede istikrarı bozma planları yaptıkları gerekçesiyle 2 Amerikan elçilik yetkilisi de sınırdışı edildi.

Elçilik yetkilileri, Venezuela ordusuyla görüşmeler yapıp, hükümeti devirme planı yapmakla itham edildi. Amerika, suçlamaları "absürt" olarak niteledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.