Windows 8 ve Surface

Windows 8 ve Surface

Topa tutmak için sanki biraz erken değil mi?

Son birkaç aydır Windows 8 ve ilişiğindeki tüm gelişmeler hakkında yapılan yorumları gözlemliyorum. İnsanlar Windows 8'i ya çok seviyor ya da yerden yere vuruyor. Daha akıllıca olanı yapıp "bekle ve gör" taktiğini gütmek yerine herkes ya siyah oluyor ya da beyaz.

İşletim sisteminin en çok eleştirilen taraflarından biri Metro arabiriminin masaüstü sistemlerdeki gerekliliği/gereksizliği oluyor. Tablet ve hibrit sistemler için mükemmel bir fikirken masaüstünde neden kullanılıyor veya neden kullanılmak zorunda bırakılıyor gibi yorumlar da var. Bazıları Microsoft'un Apple'ın yaptığı gibi tabletler için ayrı, masaüstü/laptop gibi cihazlar için ayrı bir versiyon yapması gerektiğini de savunuyor.

Açıkçası ben Metro için yapılan tüm bu eleştirileri anlamsız ve yersiz buluyorum. Sebebi ise çok basit: Bir Windows tuşuna basıp yıllardır tanıdığınız, eleştirmenize rağmen bir türlü vazgeçemediğiniz, emektar klasik masaüstünü kullanmak mümkünken bu kadar veryansına gerek yok. Evet, gelecekte Microsoft bu arabirimi varsayılan kabuk yapıp klasik masaüstünü terk edebilir ama şu an bu noktadan o kadar uzaktayız ki bunun hakkında tahmin yürütmek bile saçma. Windows 9 değil belki Windows 12 de bile bu değişiklik olmayabilir ve klasik masaüstü her zaman bir tuşla ulaşacağınız opsiyon olarak varlığını sürdürmeye devam edebilir. Bu bir tuşun lafını edip "yok efendim banane, ben başlat menüsünü isterim" diyorsanız Windows 7'niz her zaman sizinle, değişime karşı çıkmaya devam edin derim. Çünkü Windows 8'in sunduğu geliştirmelerin/yeniliklerin sadece Metro başlangıç ekranından ibaret olduğunu düşünüyorsanız benim size diyecek bir lafım zaten kalmamış demektir.

Ben Windows 8'i Developer Preview sürümünden bu yana kullanıyorum. Hatta Release Preview versiyonu şu an birincil işletim sistemim olarak kullanıyorum. Metro'nun masaüstünde bir gereklilik olmadığına ben de katılıyorum fakat işimi yavaşlatmadığı ve hatta bazen daha da hızlandırdığı sürece bundan şikâyet etmeyeceğim. Ben de birçok power user gibi vaktimin büyük bir çoğunluğunu klasik masaüstünde geçiriyorum ve Metro'yu sadece bir uygulama başlatıcı olarak kullanıyorum. Peki, o zaman neden Windows 7 kullanmıyorum? Çünkü Windows 8 henüz final aşamasına geçmemiş olmasına rağmen aynı donanım üzerinde Windows 7'den daha kararlı ve daha performanslı çalışıyor. İstediğiniz sentetik testi, istediğiniz karşılaştırmayı yapın durum bu. Sonuçta Windows 7'nin yapısı üzerine geliştirilmiş ve doğal olarak daha fazla ince ayardan geçmiş bir sistem var karşımızda. Ben, sadece bu sebep için bile Windows 8'i kullanmaya hazırım. Elbette işim dolayısıyla ihtiyacım olan bazı bileşenlerin (Hyper-V gibi) Windows 8'de gömülü gelmesi gibi daha birçok nedenim var ama benim seçimimin temeli bu. Ben Windows 8'i yeniden elden geçirilmiş, daha da optimize edilmiş ve güncel donanım teknolojilerinin getirdiği faydaları maksimum düzeyde kullanan bir Windows 7 olarak görüyorum (Windows 7 de daha iyi bir Vista değil miydi zaten?). Metro ise benim için şimdilik sadece bir bonus. Şimdilik diyorum çünkü Microsoft'un Metro'yu bu haliyle bırakmayacağı aşikâr. Metro bir 1.0 versiyon ürün; yani yolun başında ve geliştirilecek. Eğer olduğu gibi bırakılırsa zaten Microsoft'un yaptığı en büyük savurganlıktan başka bir şey olmaz.

Surface'e gelirsek Microsoft tüm dünyaya ve özellikle de OEM ortaklarına (HP, Asus, Dell, Samsung gibi donanım üreticileri) şu mesajı verdi: Yıllardır size konsept bu, buna göre laptop/notebook/masaüstü/HTPC üretin dedim ama dinletemedim. İşte Windows tabanlı bir cihaz da şık, etkileyici ve heyecan verici olabilir. Nasıl mı? İşte böyle!

Microsoft bunu yaklaşık 10 yıl önce efendilikle denedi ama olmadı. Windows XP Media Center Edition çıkarıldı ve HP'den şu an evlerde sıkça görülen medya oynatıcılar (örn. WD TV Live) büyüklüğünde multimeyda sistemler geliştirmesini istendi. Hatta Microsoft konseptlerini de verdi ama HP ne yaptı? Gidip tower kasa büyüklüğünde oturma odası PC'leri çıkardı. Peki, Media Center bugün nerede? Kimsenin kullanmadığı ve Microsoft'un Windows'tan çıkarmak için can atıp, yine de kullanmak isteyen birkaç insana parayla sattığı, zavallı bir eklenti haline geldi. Bu bahsettiğim sadece bir örnek. HP tek suçlu değil, adı aklıma gelmeyen birçok OEM, tasarım ve şıklık söz konusu olduğunda bizim hep Apple'ın ürünlerine ağzımız açık baka kalmamıza neden oldu. Çünkü onlara göre ya performans olacaktı ya da şıklık. İkisi bir arada ancak gümüş kasalı MacBook'larda olabilirdi.

İşte Microsoft artık bundan bıktı ve "Madem siz dediğimi yapmıyorsunuz o zaman ben de kendi markalı ürünümü çıkarırım ve sizin Ar-Ge'nizin bir türlü yapamadığı hem şık hem de yüksek performanslı bir ürün yaparım" dedi. Yaptı da... Tanıtımı sırasında yaşanan donma problemi nedeniyle alaşağı edilmeye çalışılsa da Microsoft, Surface ile bu sefer tam teşekküllü geliyor. Tanıtım yapan her firmanın başına gelebilecek bu tip aksaklıklara bakıp ölüm fermanını veren herkese bu ürünün de üzerindeki işletim sisteminin de final sürüm olmadığını ve seri üretim aşamasına gelmediğini hatırlatırım. Tanıtılan cihaz bir prototipti ve siz de buna göre son hükmü verdiğinizi sandınız, o kadar...

Sadece OEM'leri dize getirmesi için bile Surface'i ve Windows 8'i sonuna kadar destekliyorum. Böyle bir rakip olmalı ki onlar da biraz da olsun korkup daha yenilikçi tasarımlara gidebilsin. Belki günün sonunda Windows 8 büyük bir başarı elde etmeyecek ama şurası kesin ki artık MacBook'lara ve iPad'lere bakıp "neden Windows'lu sistemler böyle güzel değil" dememizin önüne geçecek. İşte sırf bunun için Surface'i ve Windows 8'i merakla bekliyorum. Bekleyelim ve görelim diyorum.

Performans için şıklıktan feragat etmeyeceğimiz sistemleri görmek dileğiyle...

chip

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.